Ze starego laptopa wyciągnąłem dysk 500 gb. Chciałem go podłączyć do nowego laptopa w miejsce napędu dvd, żeby mięć więcej miejsca. Kupiłem kieszeń gdzie umieszcza się hdd i wsadza w miejsce napędu DVD. Niestety mimu kilkukrotnych prób komputer w ogóle nie widzi nowego dysku (ani w biosie, ani w menadżerze). Ma ktoś jakieś pomysły? Dysk działa na 100%. Trzeba coś jeszcze w ustawieniach zmienić? Byłbym wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam
Po pierwsze: czy na starym dysku są jakiekolwiek zworki?
Po drugie: ta kieszeń na płytce z elektroniką posiada mały przełącznik, spróbuj przełączyć z jednej pozycji na drugą…
Montowałem dwie takie kieszenie, u siebie (MSI) i u brata (Asus, tu bez zmiany przełącznika były jaja z hdd) i obie działają bez problemu. Możliwe że uwalona płytka drukowana w kieszeni. Masz dostęp do stacjonarki to podepnij pod złącza i zobacz czy jest OK (czy BIOS widzi HDD).
W zgodzie z tym co napisał witek-pl, pamiętaj tylko, że ilość pinów zasilania jest inna
Przy pomocy szlifierki precyzyjnej da się to skorygować Jednak polecałbym się zaprzyjażnić z delock 61675