Dysk HDD

Witam, dotychczas korzystałem z dysku HDD na kilku letnim komputerze, postanowiłem zakupić Dysk SSD wraz z 4gb ramu, łącznie posiadałem 6 gb ramu oraz 120 gb na dysku SSD, miałem na początku problem z odpaleniem komputera ale dałem radę, pobrałem system etc. Dotychczas siedziałem na 2gb ramu oraz SSD abym mógł sobie wszystko zainstalować, wszystko działało bardzo dobrze, podpiąłem dysk HDD oraz ram do komputera, po odpaleniu odrazu można było zauważyć spadek jakości systemu, a szczególnie dysku, gdy posiadam włączony komputer dysk HDD działa normalnie, co chwilę dysk spowalnia i odrazu przyśpiesza, co skutkuje działaniem systemu oraz komputeru, podczas spowalniania jest lag mały komputera, albo wielki, czasem nawet go nie ma, nawet pisząc teraz ten post posiadam takie spowolnienia dysku, odrazu odpowiem ustawiłem w panelu sterowania w ustawieniach zasilania wyłącz dysk twardy po 0*. Przez chwile jak ustawiłem nie spowalniało dysku lecz, po chwili znowu można było doświadczyć spadku wydajności na dysku. Czy jest jakieś rozwiązanie ? Czy jest to problem związany z dyskiem, albo z czymś innym? Czekam na odpowiedzi :slight_smile:

Specyfikacje:
Procesor : AMD Athlon II X3 425
Dysk SSD I HDD : 120 gb SSD, 500 gb HDD - SATA II
Karta Graficzna : NVIDIA GT 220

Srób test dysku HDD, HDD tune czy Crystal dysk, jak dziadek, to może padać. Druga sprawa to z SSD bootujesz system na 100%? (Gdybyś miał parę, dosłownie, groszy to wrzuć tam mocniejszego Athlona x4 czy Phenoma za 20zł, ten Twój jest naprawdę kiepski… ). :slight_smile:

Ten HDD 500 jest chyba leciwy. Co do Ram-u to jeżeli nic nie robisz z grafiką to chyba zbędne tyle pamięci. No ale kto bogatemu zabroni. Dosiego Roku …

Próbowałem to rozwikłać. Poddałem się.

Obawiam się że Twój pc jednak nie działa normalnie. Stwierdziłeś że dysk spowalnia działanie Windows to takie zachowanie na 100% nie jest prawidłowe. Jeśli już przy starcie są problemy i np. bios startuje znacznie wolniej a dysk co chwila rozkręca talerze, może to oznaczać jakieś problemy z zasilaniem HDD, np. wtyczka zasilająca dysk jest odkształcona, luźna lub niedociśnięta. A może korzystasz z jakiegoś kiepskiego adaptera zasilania do dysku, typu molex na sata, który sprawia problemy. Nie zaszkodzi także podmienić kabel sata, może tu tkwi problem.