Dysk i system niewidoczny - poważny problem

Witam.

Mam ogromny problem.

Miałem sobie Windowsa 7 i dziś na dysku zewnętrznym zainstalowałem Debiana oraz gruba który się zainstalował na partycji Windowsa. No i o ile Debian działa to nie mam zupełnie dostępu do Windowsa, ani do danych na dysku.

Gdy wkładam płytę z Windowsem i daję opcję naprawianie etc - tu także nie widać systemu Windows 7.

Aha - z tego dysku widoczna jest tylko jakaś partycja formatu FAT która ma 40MB i jest tam np himem.sys, ramdrive.sys… (mam della studio 1555).

No więc pomyślałem sobie ok no jest problem już trochę próbowałem porobić to nie pozostaje nic innego jak instalacja systemu - jednak podczas niej także nie widać tego dysku!

To dalej - mówię sobie pewnie coś w systemie się ‘porąbało’ - wyjąłem dysk z laptopa, podpiąłem pod kieszeń 2,5 i podłączyłem pod inny komputer - i tu niestety to samo :frowning:

Widać tylko tą partycję 40MB…

Nie wiem co teraz zrobić, jak przywrócić te moje stare dyski żeby były widoczne i bym nie utracił ważnych danych z tych dysków.

W windowsowskim zarządzaniu dyskami dysk jest widoczny jako nieprawidłowy i mogę go przekonwertować na dysk podstawowy jednak stracę wtedy dane.

Proszę Was o pomoc bo naprawdę nie wiem co robić.

Po prostu podczas instalacji liuxa przekonwertowałeś na system plików linuxa i dane wina poszył pa pa - na przyszłość przed eksperymentowaniem rób kopie zapasowe

Właśnie ciekawe jest to że na 100% sam nic nie wskazałem podczas instalacji linuxa by coś zrobił z drugim dyskiem, nawet specjalnie na wszelki wypadek instalowałem na zupełnie osobnym dysku.