Witam.
Mam dość poważny problem. Co jakiś czas na jednej z partycji gdzie instaluję aplikację “psuję” mi się dysk. Problem polega na tym, że dysku nie da się otworzyć ponieważ wyskakuję komunikat “Dysk jest niesformatowany. Czy sformatować go teraz?”.
Szukałem w internecie już na ten temat ale wszystko skupia się na tym jak odzyskać dane. ( mi już to nie jest potrzebne ) Mi chodzi o to, żeby już się to nie powtarzało.
Zaczęło się od tego, że kiedyś padł mi system i nawet nie dało się go uruchomić awaryjnie. Zrobiłem formata partycji C ale gdy uruchomiłem Windowsa i chciałem dostać się do dysku D już wyskakiwał mi ten komunikat. Niestety nie udało mi się odzyskać danych i sformatowałem partycje. Po czym zrobiłem format całego dysku.
Wszystko było ok ale niestety po około pół roku problem znów się pojawił - ten sam. Więc zrobiłem to samo. Ale dodatkowo stworzyłem sobie 2 gb partycję zapasową.
Problem pojawił się jeszcze dwa razy. Zawsze problem z partycją D która ma 100 Gb. Partycjom C i E nic się nie działo.
Niestety problem pojawił się znów 4 dni temu. System padł. Niesformatowana partycja D. Wiec zrobiłem Formata. I dziś rano niestety znów niesformatowana partycja D ( Ale Windows chodził). Zrobiłem formata i przed chwilką znów ten sam problem.
I teraz moje pytanie. Czy da się to naprawić? Czy Dysk do wymiany ? Od razu mówię, że nie chce odzyskiwać danych.
Pozdrawiam Domdziu