Dysk na SATA2 i płyta na SATA


(Patricko) #1

Witam.

Mam dysk 400GB, na SATA2.

Płytę nową już też mam do niego, tylko najpierw muszę podpiąć go pod starą i zgrać wszystkie dane na niego. Problem w tym, że jest on na złączu SATA2, a płytę mam na SATA zwykłym. Wiem, że jest możliwość podpięcia go pod tą płytę bez problemu. Tylko którego kabla mam użyć, tego od SATA zwykłego czy SATA2 ? W sumie to chyba ten z SATA zwykłego nie będzie nawet pasować do niego...zresztą czekam na waszą pomoc :slight_smile:

Pozdrawiam.


(Mariosti*) #2

Niema czegoś takiego jak kabel SATA I i SATA II, nie ma czegoś takiego jak złącze SATA I i SATA II, one są ze sobą kompatybilne, poprostu jak podłączasz dysk obsługujący SATA II do płyty z kontrolerem SATA I zwykle musisz wstawić zworke z tyłu dysku twardego, na dysku twardym albo zx tyłu powina być legenda do zworek.


(system) #3

to też zależy od dysku, niektóre działają i na SATA1 i SATA2 bez kombinowania ze zworkami.

Tak było w moim przypadku z dyskiem WD 3200 AAKS


(Patricko) #4

Dodam, że mam dwa dyski w RAID, Samsunga.

Ten nowy dysk też jest Samsunga, tylko nieco większy.

Podpinam go żółtym kablem SATA. Gdy pierwszy raz włączyłem kompa to pojawiła się chmurka, że znaleziono nowy sprzęt, itd.

Ale w Mój Komputer, nie pojawiła się nowa partycja, czyli ten dysk. Nigdzie go nie widać, a słyszę i czuje że pracuje cały czas.

Jeśli chodzi o zworki to w instrukcji pisze, że bez żadnej zworki jest na SLAVE, czyli tak jak ma być chyba.

Czemu nie wykrywa mi tego dysku jak należy ? Przez to że mam RAID ? Czy może jednak przez coś innego ?


(Technik Elektro) #5

tak jeśli to raid 0 :wink:.


(Patricko) #6

Hmm.

Już nie pamiętam jaki to RAID, ale chyba rzeczywiście 0.

Jest jakiś sposób na to, żeby wykryło mi ten dysk ?

Czy niestety nie ma rady już i muszę nagrywać wszystko na DVD ?


(Technik Elektro) #7

stary podłącz oba dyski, które miałeś w RAID i wtedy zgrywaj dane z macierzy.


(Patricko) #8

Jak mam zgrywać te dane jak mi nie widzi tego trzeciego dysku.

Chodzi o to, że mam 3 dyski teraz. 2 w RAID, i 3 normalnie podpięty na SATA, tyle że go nie widać.


(Technik Elektro) #9

to zdecyduj się z którego chcesz zgrać dane. RAIDu nie postawisz na jednym dysku, a zatem jeśli chcesz odzyskać dane musisz mieć oba dyski, które były w RAID 0 podpięte (oba muszą być nienaruszone - w kontekście systemu plików oraz układu RAID) jeśli np jeden dysk sformatowałeś to po zawodach - dane utraciłeś.


(Patricko) #10

Nie rozumiesz mnie zupełnie.

Mam 2 dyski w RAID, i wszystko mam na nich.

Siedzę teraz na Windowsie, który jest na nich zainstalowany, i mam na nich wszystkie moje dane, które chce właśnie zgrać. Nic nie było formatowane, ani usuwane. RAID jest w nienaruszonym stanie.

No i zakupiłem dzisiaj 3 dysk. Na który właśnie chce zgrać te dane.

Bo zgrywanie wszystkiego na płyty zajmie mi wieki, około 150gb danych.

No i problem polega na tym, że jak podłączam go to nie wykrywa mi go jak należy. Nie widać go nigdzie. Zastanawiam się czy to przez ten RAID, czy nie. Normalnie powinien się pojawić jako dodatkowa partycja (chyba), ale nie ma nic.


(Technik Elektro) #11

ahaaaa :wink:

nie stworzyłeś partycji !!

nie, stwórz partycję.


(Patricko) #12

Hmm.

Da się to w jakiś prosty sposób zrobić ?

Czy muszę odłączyć te dwa i zainstalować na tamten Windowsa o od początku i dopiero wtedy go podpiąć ?


(Technik Elektro) #13

prawym klawiszem na Mój komputer -> zarządzaj -> zarządzanie dyskami -> nieprzydzielone miejsce, stwórz partycję :-D.


(Patricko) #14

Hmm.

Mam takie coś.

Te trzy partycje to są te na RAID'zie, a tego trzeciego dysku nie widać.

Właśnie z tym mam problem :frowning:

beztytuutg9.th.jpg


(Technik Elektro) #15

a w Menadżerze Urządzeń ?? gałąź stacje dysków ?? jest widoczny ?? być może obsługa sata (RAID) jest źle skonfigurowana, wejdź do BIOSU i zorientuj się czy nie trzeba przekonfigurować sata, więcej info w Manualu.


(Patricko) #16

W Stacjach Dysków tylko NVIDIA Stripie.

Czyli złączone oba te dyski już. Tego nie widać w ogóle.

Obsługa SATA jest na 100% dobrze, w BIOS'ie też mam ustawione wszystkie opcje z SATA i RAID na Enabled. Także nie wiem o co chodzi.

Jakbym zainstalował na tym trzecim dysku Windę, a potem podpiął go tak jak cały czas robiłem to jest szansa, że wykryje ?


(Technik Elektro) #17

możesz spróbować, ale na moje oko to jest źle skonfigurowany RAID + dysk, zajrzyj do manuala.


(jerzy) #18

Ja mam tak samo jak Ty RAID na dwóch dyskach a trzeci solo i uważam, że jest to zła konfiguracja w BIOS. U mnie dwa pierwsze kanały są ustawione jako RAID, ale trzeci już nie.