Dysk przenośny podzielony na 4 partycje - jak zrobić jedną?

Witam , jak w temacie mam problem z dyskiem przenośnym który został podłączony do rejestratora monitoringu i podzielony na 4 partycje. Chcę teraz ponownie mieć tylko jedną. Jak to zrobić?

Dziękuję z góry, pozdrawiam ! :slight_smile:

Użyj dowolnego programu do edycji partycji (np gparted), jeśli nie chcesz danych z dysku wystarczy nawet płytka instalacyjna dowolnego systemu operacyjnego.

Używasz opcji merge partitions / połącz partycję. Wcześniej zdefragmentuj wszystkie partycje, do operacji na dysku nie używaj programów działających w systemie (tylko i wyłącznie live cd).

Albo jeśli nie chcesz danych, usuwasz wszystkie i tworzysz jedną z całą pojemnością dysku (zaznacza się to automatycznie)

Przeniesione z działu Hardware, Sterowniki.

Pobrałem ale nie rozumiem jak się to ma do przenośnego dysku USB. To jest jakiś bootowalny program do dysków twardych komputera…

Dodane 29.07.2013 (Pn) 13:03

Chcę scalić partycję dysku USB

dysk zewnętrzny jest zwykłym dyskiem, możesz go partycjonować tak samo jak dyski wewnętrzne

Dodane 29.07.2013 (Pn) 13:06

@up jeśli nie ma na nim systemu, możesz to również zrobić bez live cd :slight_smile: (np managerem partycji windows)

jak więc zrobić to managerem partycji winodows? bo na dysku nic nie jest zainstalowane

W uruchom wpisujesz: diskmgmt i na tym swoim dysku na każdej partycji klikasz usuń wolumin - potem zakładasz jeden -> format i już.

Manager ten dostępny jest w windows vista lub nowszych, oprócz w/w porady możesz też wejśc przez:

Panel sterowania\System i zabezpieczenia\Utwórz lub sformatuj partycje dysku twardego

tylko nie usuń przypadkiem tych z komputera z którego będziesz to robić

Wielkie dzięki!!