Witam , jak w temacie mam problem z dyskiem przenośnym który został podłączony do rejestratora monitoringu i podzielony na 4 partycje. Chcę teraz ponownie mieć tylko jedną. Jak to zrobić?
Dziękuję z góry, pozdrawiam !
Witam , jak w temacie mam problem z dyskiem przenośnym który został podłączony do rejestratora monitoringu i podzielony na 4 partycje. Chcę teraz ponownie mieć tylko jedną. Jak to zrobić?
Dziękuję z góry, pozdrawiam !
Użyj dowolnego programu do edycji partycji (np gparted), jeśli nie chcesz danych z dysku wystarczy nawet płytka instalacyjna dowolnego systemu operacyjnego.
Używasz opcji merge partitions / połącz partycję. Wcześniej zdefragmentuj wszystkie partycje, do operacji na dysku nie używaj programów działających w systemie (tylko i wyłącznie live cd).
Albo jeśli nie chcesz danych, usuwasz wszystkie i tworzysz jedną z całą pojemnością dysku (zaznacza się to automatycznie)
Przeniesione z działu Hardware, Sterowniki.
Pobrałem ale nie rozumiem jak się to ma do przenośnego dysku USB. To jest jakiś bootowalny program do dysków twardych komputera…
– Dodane 29.07.2013 (Pn) 13:03 –
Chcę scalić partycję dysku USB
dysk zewnętrzny jest zwykłym dyskiem, możesz go partycjonować tak samo jak dyski wewnętrzne
– Dodane 29.07.2013 (Pn) 13:06 –
@up jeśli nie ma na nim systemu, możesz to również zrobić bez live cd (np managerem partycji windows)
jak więc zrobić to managerem partycji winodows? bo na dysku nic nie jest zainstalowane
W uruchom wpisujesz: diskmgmt i na tym swoim dysku na każdej partycji klikasz usuń wolumin - potem zakładasz jeden -> format i już.
Manager ten dostępny jest w windows vista lub nowszych, oprócz w/w porady możesz też wejśc przez:
Panel sterowania\System i zabezpieczenia\Utwórz lub sformatuj partycje dysku twardego
tylko nie usuń przypadkiem tych z komputera z którego będziesz to robić
Wielkie dzięki!!