Dysk przenośny USB ADATA HD650-1T - system nie widzi dysku i zawartości

Dzień dobry, mam taki dysk jak w tytule, jest na nim około 70GB plików i chciałbym przed formatem zobaczyć co tam jest. W zarządzaniu komputerem widać ten dysk (grafika na dole), ale niestety nie mogę dodać jemu partycji, żeby ten dysk mi się wyświetlił w „mój komputer”. Próbował mini tool wizard parition oraz active partition coś zdziałać, ale niestety nic nie pomaga. Prawdopodobnie po przy opcji usuń wolumin będę mógł go sformatować i dysk się pojawi, ale przed tym jeśli byłaby opcja chciałbym zobaczyć zawartość dysku, ktoś coś? Dzięki z góry.
123

A Recuva coś wykrywa? Ewentualnie pokaż SMART dysku z Crystaldiskinfo. Dla mnie wygląda to tak, że partycja jest w stanie surowym RAW i system nie wie czy to FAT32 czy NTFS.

Może kopia na inny z pomocą TestDisk & PhotoRec.

Narzędzia wbudowane w Windows są szalenie ubogie i prymitywne. Sądząc po zrzucie ekranu, system plików jest nieznany dla Windows, dlatego go nie montuje (Windowsy obsługują wyłącznie FAT12, FAT16, FAT32, exFAT, NTFS i od wersji Windows 8 również ReFS; jako ciekawostka: bety Cairo dodatkowo OFS (ale nie chodzi o Amigowy OFS tylko microsoftowy ;])).

Otwórz dysk za pomocą IsoBuster to będzie wiadomo czy to jest raw (puste miejsce lub zaszyfrowana przestrzeń) czy jakiś system plików linuksowy (EXT4, BTRFS, XFS itp), bsdowy (UFS2, FFS itp.) czy jeszcze jakiś inny wynalazek. W przypadku nierozpoznania fs, dobrze byłoby gdybyś pokazał pierwszy sektor tej partycji (ppm na partycji lub prostokącie oznaczającym system plików i opcja Sector View, lub skrót klawiszowy CTRL+S), na podstawie którego można ocenić „na oko” co tam jest.

Próbował mini tool wizard parition oraz active partition coś zdziałać, ale niestety nic nie pomaga.

Co konkretnie zrobiłeś? Każda taka ingerencja może oznaczać utratę danych…

Skąd pochodzi ten dysk? Czy z jakiegoś konkretnego urządzenia?

Przeleć dysk DMDE i sobie otwórz zawartość.

Natomiast ADATA lubi się wysypać tak, że nie można poprawnie partycji zdjąć. Dają się odczytać dane, ale nie chce się nic zapisać. Niby zapisuje, a po restarcie wraca jak było, ale może tutaj tylko jest coś wysypane logicznie, próbuj.

Dzięki za pomoc. Finalnie usunąłem wolumin i sformatowałem dysk. Jest widoczny, a właściciel nie chciał jednak zawartości poznać, bo były to tylko jakieś stare filmy.