Obecnie mam dysk Hitachi SATA2 i chciałbym podłączyć do komputera drugi dysk (Samsung ATA), wyjęty ze starego kompa. Mam na płycie złącze IDE, więc podpiąłem sobie taśmę, podłączyłem też zasilanie, odpalam komputer, a tu mi się ładuje Win XP, który jest zainstalowany na starym dysku, a po chwili włącza się blue screen, kod błędu 0x0000007B. Co zrobić, żeby ładowała mi się Vista z pierwszego dysku (tego, którego używałem do tej pory)? Nie znam się na tym zupełnie, bardzo bym prosił o pokierowanie mnie jak mam to ustawić, jeśli w ogóle jest to możliwe.
Witam.
Zdaje mi się, że koledze wystarczy zmiana kolejności napędów podczas bootowania. W tym celu należy wejść do BIOS-u przytrzymując naciśnięty klawisz [Delete] podczas uruchamiania komputera. Kolejnym krokiem jest odnalezienie sekcji z pozycjami “First…” “Second…” “Third Boot Device” (czy coś w ten deseń) oraz zmiana przypisanych tam dysków. W moim przypadku jako kolejne urządzenia można wybrać kategorie w stylu napędu optycznego, dysku, ZIP-a. Żeby dokonać szczegółowej zmiany musiałem znaleźć “Hard Disk Boot Priority” i tam zmienić kolejność dysków.
Bios: w “Standard CMOS Features” począwszy od “IDE Channel 0 Master” wszystkie ustawiamy na “auto” dalej w “Advanced BIOS Features” w “Hard Disk Boot Priority” tu właśnie mamy do wyboru ten dysk na którym jest system po wejściu tam są dyski, należy wybrać ten na którym jest system. Poniżej też w “Advanced BIOS Features” mamy wybór kolejność bootowania, wybierz co Ci pasuje to zawsze w razie konieczności można przestawiać najlepiej jest ustawić w “First Boot Device” “hard disk”. Jedziemy dalej, w “Integrated Peripherals” - “IDE DMA transfer access” ustawić “enabled”, tak samo “OnChip IDE Channel 0” ustaw, “Enabled” natomiast jeśli nic nie ma w drugim gnieździe IDE to w “OnChip IDE Channel 1” można ustawić “disabled”, przechodzimy do SATA i poniżej w “OnChip Serial ATA” ustaw “enabled” i teraz najważniejsze “SATA Mode” ustaw na “IDE”. To tyle jeśli chodzi o konfigurację dysków w biosie.
Udało się, poprzestawiałem cośtam w biosie jak pisaliście i działa! Dzięki ogromne