Dysk sata i instalacja xp

Witam wszystkich :slight_smile:

Stworzyłem sobie ostatni mały problem. Otóż na laptopie miałem zainstalowany system windows 7 a chciałem miec xp postanowilem go zainstalować jednak nie dało się. wyczytałem w internecie że trzeba w biosie zmienić tryb pracy kontrolera z AHCI na IDE ta też zrobiłem wszystko miodzio tylko teraz nie czyta mi cd/dvd gdy próbowałem znów zmienić na AHCI to w ogóle nie odpala system. cos wspominali o sterownikach ale do czego to już nie :frowning: Więc teraz takie pytanie co mam dalej robić?

dodam że mam laptopa Toshiba satellite C660

płyta główna:Asus P5G41T-M LX

http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/ … techniczne

do płyty systemowej xp trzeba dograć sterowniki SATA, zrzucasz zawartość płyty systemowej na dysk, ściągasz sterowniki sata, programem nlite integrujesz z płytą nagrywasz powstały obraz i oto wszystko działa bez kombinowania w BIOS’ie

Ewentualnie - jak masz zewnętrzną stację dyskietek - z klawiszem F6 (chyba) dodajesz stery podczas instalacji.

ciekawe tylko gdzie kupi dyskietke… moim zdaniem lepiej będzie zintegrować z systemem, i nagrać gotowy obraz, bo wtedy bedzie miał juz na stałe, i nie bedzie musiał pilnować i dyskietki i płyty, tylko automatycznie sie wszystko zrobi

Też miałem kiedyś ten problem z Satellite i zrobiłem dokładnie tak jak podałeś. Napisałem, że JAK MA FDD to może dorzucić stery podczas instalacji - bo raczej byłoby szybciej.

W sprawach prywatnych czy w celu osobistej wymiany zdań w danym temacie, korzystaj z możliwości wymiany prywatnej korespondencji , maill, bądź komunikatorów (przyciski w postach lub w profilu każdego Użytkownika)-to nie jest moja prywatna sprawa, u mnie kontrolery dysków są ok.

napiał Ci kolo123321w czym problem to odpowiedz

to jest forum i poprzez wymiane zdań uzgadniamy i oferujemy dogodne wyjście z problemu, podaliśmy propozycje [zintegrowanie sterowników SATA przez program Nlite / instalacja z FDD] kulawy nie ma nic złego w tym co napisał artik, zaś twoja wypowiedź nie wnosi nic do wątku, od pouczania są tutaj admini

sorry ale nie wszystko zrozumiałem bo jestem zielony czyli wszystko musze robic od nowa to znaczy wgrywać jeszcze raz? a i skąd te sterowniki sata pobrać jak szukać ? od czego to zależy? z góry dzięki za odpowiedź:)

Kulawy - nie rozumiem Twojej wypowiedzi? Nie widzę tu wątku, który nie wnosiłby czegoś do tematu. To raczej Twój wątek zaśmieca ten post.

Rozumiem, że zrobiłeś format i instalujesz Xp na nowo.

U mnie poszło.

artik dzięki wielki to raki plan działania mi chodziło tema do zamknięcia