Dysk SATA II, problem z uruchomieniem WinXP SP3


#1

Najpierw wymienię podzespoły, później opiszę problem:

Płyta główna: Epox 8KDA7I (chipset nforce3 250)

Dysk twardy: Samsung HD322HJ SATA II

(mam tez dwa napędy ATA, ale z nimi nie ma problemów)

Otóż po kupnie tego dysku zainstalowałem na nim dwa systemy: WinXP Proff. SP3 oraz Arch Linuksa. Pod Linuksem wszystko chodzi idealnie, nie zauważyłem najmniejszych problemów, ale pod Windowsem jest trochę gorzej. Bardzo często system nie chce się załadować. Czasami po prostu zostaje czarny ekran, czasami bardzo niewyraźnie widać planszę ładowania Windowsa (bardzo zaciemniona). Muszę wtedy odłączyć komputer od prądu i próbować ponownie, czasami nawet 7-8 razy muszę powtórzyć taki zabieg zanim Windows w końcu się odpali. Jeżeli nie odłączę komputera od prądu a tylko zrestartuję go, to bardzo długo trwa wykrywanie napędów ATA, natomiast dysku SATA nie wykrywa wcale.

Sterowniki wszystkie najnowsze, system na bieżąco aktualizowany, BIOS zaktualizowany do najnowszej wersji.

Uszkodzenia sprzętu wykluczam, bo jak już napisałem wyżej, pod Linuksem wszystko chodzi bez najmniejszych problemów.


(Kabuto1378) #2

najnowsze stery do chipsetu płyty są?

najnowszy Bios płyty?

sprzęt podkręcany?


#3

Tak jak napisałem wyżej, wszystko najnowsze, łącznie z BIOSem.

Tak, procek podkręcony z 1,6 GHz na 2.0GHz, pamięci chodzą na 416 MHz zamiast 400. Nie wiem czy tutaj jest problem, bo jak napisałem wyżej, pod Linuksem wszystko chodzi bez najmniejszych problemów.

Wcześniej też wszystko było OK, problem pojawił się kiedy dokupiłem dysk SATA. Kiedy miałem tylko napędy ATA wszystko chodziło bez problemów (sprzęt już wtedy był kręcony).


(Mireczek) #4

Ta płyta ma chyba kontroler SATA I? Jeśli tak, to czy dysk nie potrzebuje zworek, żeby pracować w tym trybie?


(Mariosti*) #5

wtedy byłyby bsod'y


(Kabuto1378) #6

to odkręć sprzęt.

spróbuj pod innym portem Sata.

Przeinstaluj sterowniki do dysków Sata.

U siebie też mam podobny problem (problem z wykrywaniem dysku Sata) tylko że zdarza się bardzo rzadko więc nie przejmuję się tym. Po prostu muszę całkowicie odciąć od prądu poczekać chwile, ewentualnie reset Biosu i działa.

sprawdź też to http://forum.nextmag.pl/showthread.php?tid=1352


(Maniekz1985) #7

Mam to samo z XP'kiem, Eposiem i dyskiem Sata ale postanowiłem się nie denerwować i kupiłem kontroler Sata na PCI :slight_smile:


(JNJN) #8

Tak sobie myślę, ale jeśli pod linuksem jest dobrze to sprzęt i ustawienia powinny być dobre.

Ja bym tu się wziął za system, jak integrowałeś XP z SP3, po testuj kompa na XP z SP2 i zobacz co się dzieje.

Piszę dlatego o SP3, ponieważ męczę temat integracji SP3 metodą tradycyjną i przez nLite i są problemy z tak zrobionym systemem - testuję go właśnie na starszym kompie i na razie efekty nie są zadawalające - może trzeba poczekać na nową/poprawioną wersję SP3. Dlatego spróbuj na SP2.

Sprawdź również ustawienie magistrali PCI - ma być 33 MHz.


(Maniekz1985) #9

Ja np. sprawdzałem u siebie na obu XP+SP2 i XP+SP3 z MSDN'a i jest to samo, tzn. OS załaduje się jak mu się zachce bo w większości przypadków albo go długo wykrywa w biosie(tzn. ten dysk) i go nie wykrywa a co za tym idzie się nie załaduje, albo sie pojawi ledwo widoczny obraz z paskiem postępu ładowania XP i zwiecha albo się łaskawie załaduje. Nie pomagały żadne stery do Sata. Może jest coś jeszcze czego nie próbowałem ale mam kontroler Sata więc z lekka teraz już mi to lotto :>


(Mariosti*) #10

Co ma wykrywanie w biosie do os'u? Szukałbym rozwiązania raczej w konfiguracji właśnie biosu i aktualizacji biosu kontrolera sata.


(Maniekz1985) #11

W biosie poza opcją Sata Enabled/Disabled nic nie znajdziesz :slight_smile:


(Mariosti*) #12

Są jeszcze opcje przekazywania bootowania między kontrolerem sata i ide.


#13

Właśnie też tak myślę

nLite

Odpada. Nie mam czasu na ponowne stawianie systemu.

O tym nie pomyślałem. Wysyłam posta i już się biorę za sprawdzanie.


(Mariosti*) #14

Ale system nie może wpływać na działanie biosu zanim się załaduje - czyli w tym przypadku szybkość rozpoznawania urządzeń przez kontroler sata/ide.


(JNJN) #15

Możesz spróbować zwiększyć czas potrzebny do startu systemu z dysku systemowego - może tu problem.

Ta płyta nie ma takiej możliwości, ale spróbuj tak:

Bootowanie bios.

jako pierwsze ustaw Flopy, napęd CD/DVD, dysk systemowy ( tu musisz mieć dokładnie ustawioną opcje dysku, czyli np Hard Disk, SCSI, inne, aby bios poprawnie rozpoznawał dysk z którego ma startować) nawet niech zostanie jak da radę na 3 pozycji, będzie dłuższy start kompa, ale może to coś da.