Dysk SATA nie widziany przez Windowsa


(Hermasch) #1

Witam, przekopałem google, wczoraj siedziałem 19 godzin przy kompie, żeby zainstalować dysk SATA i mierne rezultaty...

Ma to być dysk dodatkowy, system mam na dysku ATA i niech tak zostanie. Format nie wchodzi w grę.

Parametry dysku i płyty głównej:

Płyta: ASRock 775VM800

VIA VT8237R

Dysk: SAMSUNG HD403LJ SCSI (400 Gb)

Zaktualizowałem już sterowniki VIA 4in1, a także Via Hyperion... kombinowałem ze zworkami.

W biosie dysk jest widoczny, kiedy ustawi się opcję na "RAID". Wtedy znów pojawia się problem, że z jednym dyskiem nie można zrobić RAID'u. Kiedy dam na "Non-RAID" - nie widzi dysku w ogóle.

Nawet jak w biosie jest widoczny, nie ma go w Windowsie. Próbowałem już inicjować dysk, w menedżerze dysków jest widoczny. Nie widać go w "Mój komputer".

Nie wiem, co mam już dalej zrobić... ech...

Dziękuję za każdą pomoc.


(system) #2

a masz XP z SP2? jeśli nie to SP2 może rozwiązać problem


(Mireczek) #3

Jeśli widać go w Menedżerze dysków, a nie widać w oknie Mój Komputer, to znaczy że nia ma na nim założonych partycji. Załóż partycje i wszystko będzie działać.


(Hermasch) #4

W menedżerze dysków już wczoraj zrobiłem dwie partycje (po połowie). I dalej nic. W menedżerze są widoczne zarówno partycje, jak i cały dysk. Ale w oknie Mój K. go nie widać dalej...

Udało mi się doprowadzić do tego, że BIOS widzi dysk przy ustawieniu Non-RAID. Ale to też nic nie dało.


(Hermasch) #5

Panowie - chyba się udało :slight_smile: Niestety nie mogę powiedzieć jak, bo wiele różnych ustawień próbowałem... ale się udało. Dziękuję za pomoc :slight_smile:


(Hermasch) #6

No i cóż... dysk pochodził godzinę. Skopiowałem nań jeden plik filmowy. Kiedy chciałem skopiować kolejny, w połowie wyskoczył błąd "Błąd urządzenia we\wy", czy coś takiego. Od tamtego czasu walczę dalej i nic :confused: Teraz już tego zupełnie nie rozumiem... dysk działał, udało się na niego zapisać plik, a potem nagle znów przestał być widoczny... próbowałem na nowo partycje zrobić, owszem - udaje się. Tylko nie można ich sformatować. Wyskakuje kolejny błąd. Ech...

Może to wina płyty głównej? Może mi ktoś polecić płytę główną, nie za drogą, która bezproblemowo obsługuje SATA?


(kozunio12) #7

dokup kontroler sata pod pci

http://allegro.pl/item295167273_kontrol ... 1xata.html