Dysk SATA2 wykrywany jako SATA1 (z połową prędkości)

Witam,

dostałem ostatnio od znajomej laptopa Lenovo G570 (rocznik ok. 2011), który ostatnio mocno spowolnił. Analiza autostartu i czyszczenie ze śmieci trochę poprawiły sytuację, natomiast otwierając Speccy i przeglądając specyfikację laptopa, zauważyłem że dysk twardy jest rozpoznawany jako SATA1 z prędkością 1,5 Gb/s, mimo że dysk na 100% to SATA2 (czyli rozumiem, że 3 Gb/s).

W BIOSie nie umiem znaleźć żadnej opcji dotyczącej dysku poza IDE/AHCI (ustawione na AHCI).
SMART: https://pastebin.com/yYvTRMzw

A czy nie lepiej byłoby zrobić coś najbardziej oczywistego, czyli wyciągnąć dysk i podłączyć jeszcze raz. Czasami styki śniedzieją i coś lubi ześwirować. Druga sprawa to czy w menadżerze urządzeń dysk jest wykrywany prawidłowo. Może po prostu brakuje sterowników do chipsetu czy podobnych.

Może płyta główna obsługuje tylko SATA1

https://support.lenovo.com/pl/pl/solutions/pd022775

Jak najbardziej obsługuje SATA2.

Dysk jest wykrywany bez problemów w Menedżerze Urządzeń.

Daj zrzut z Crystal Disk Info najnowsza wersja.

Spróbuj uaktualnić BIOS do najnowszej wersji i firmware dysku też.
Pozdrawiam

Masz odpowiedź w Crystal Disk Info w Tryb transferu. Podana prędkość dysku łamane przez prędkość kontrolera dysków. Nie masz SATA 2, albo nie włączone.

Więc jak mógłbym to włączyć? Dysk jest wg producenta na SATA2, laptop też obsługuje.

Na jakim chipsecie jest płyta główna w laptopie?

Lenovo czasem dziwnie potrafi się przywiesić i mieć właśnie takie dziwaczne objawy - od zniknięcia k.wifi po właśnie problem z dyskami. Miałem kiedyś przygodę podbną z którymś biznesnowym moim (T430, albo T440), poszukaj procedury ‘resetu’ laptopa - nie chodzi tu o kasowanie dysku, czy standardowe przywrócenie domyślnych ustawień BIOSu. W obecnym laptopie Lenovo mam pod spodem malutki przycisk resetu (podobny do tych w routerach), ale też dla linii modelów procedura, poszukaj. dla G było coś z odłączeniem zasilania i akumulatora, rozładowaniem kondensatorów w laptopie (przytrzymanie dłuższe włącznika), ponowne podłączenie tylko zasilania i znowu długie trzymanie klawisza włączania… Nie pamiętam, poszukaj. No i wiele problemów z automatu rozwiązuje aktualizacja BIOSu, bo z tego co pamiętam robi właśnie taki ‘reset sprzętowy’.
PS dysk jest standardowo zainstalowany a nie w jakiejś dodatkowej zatoce zamiast napędu DVD?

Dysk jest instalowany standardowo.

Jest to Intel HM65.

1 polubienie

Coś mi się wydaje, ze technicznie ten chipset obsługuje tylko SATA 1.