Poszukuję dysku sieciowego żeby zrobić automatyczna synchronizację z androidem tak jak Google dysk albo onedrive itd. Ma ktoś jakieś pomysły WD ma tego typu dysku aleczy jest automatyczna synchronizacja? Bodajże WD MY CLOUD.
To zależy co konkretnie chcesz synchronizować. Takiej synchronizacji systemowej jak mają iphone z icloudem albo androidy z usługami google samemu nie zrobisz. Jeśli chcesz synchronizować zdjęcia i filmy albo jakieś konkretne foldery to owszem. Tu jednak, zamiast własnego sprzętu moim zdaniem lepiej użyć jakiejś innej chmury, np pcloud z szyfrowaniem po stronie klienta. Za 350 eur + 125 eur masz 2TB, za 990 eur + 125 eur masz 10TB.
Dysk kupię raz a za chmurę trzeba płacić co rok. Wystarczy mi aby się dało synchronizować wybrane foldery z telefonu automatycznie. Istnieje takie coś?
No nie. W kalkulacji własnego sprzętu musisz uwzględnić żywotność i awaryjność. Ceny, które podałem dotyczą pakietu dożywotniego (definiowanego przez tego operatora jako 100 lat).
Dla porównania:
3057 zł to jakieś 650 eur.
Nie wiem bo ja czegoś takiego nawet teoretycznie nie rozważał. Na potrzeby własnej chmury, dwuzatokowy Synology to dla mnie minimum. Ogólnie, z zewnętrznymi dyskami WD mam same złe doświadczenia i trzymam się od nich z daleka.
No ale na urządzenia mobilne do chmury po cholere mi 2 dyski, obecnie jadę na dysku Google 200 GB i więc gdyby była opcja zwiększenia na 300bulo by wystarczająco
Gdybym miał do wyboru chmurę vs własny sprzęt, brałbym chmurę (w pcloud, za 175 eur masz 500 gb, szyfrowania za 125 eur nie musisz kupować, jeśli jesteś cierpliwy to można obserwować bo kilka razy w roku robią promocję i można urwać jeszcze z 25-50 eur).
Jeśli jednak miałbym wybór, czy dysk zewnętrzny WD czy jednozatokowy Synology a do niego dysk WD to wybrałbym Synology + WD Purple:
Na Synology z z 3 TB i raid1stanelo na olx dopadłem używany tzn 2x3 tv skoro raid1