Dysk ssd 120 GB, cena do 180 zł

Witam, zastanawiam się nad dyskiem ssd do laptopa za złączem sata III, poj 120 gb, cena do 180 zł. Marki jakie brałem pod uwagę to adata, kingston, goodram. Może coś innego? Co polecacie? Zależy mi na niezawodności i szybkości.
Brałem pod uwagę m.in. ten dysk:
ADATA 128GB 2,5’’ SATA SSD Ultimate SU800
Kingston 120GB 2,5’’ SATA SSD UV400

W tym budżecie najlepszym wyborem będzie Crucial BX300 120 GB z kostkami 3D MLC NAND.

1 polubienie

Trochę droższy, MLC NAND flash 3D, gwarancja 5 lat, brak limitu zapisu TBW. https://www.ceneo.pl/56755081;0284-0.htm#tab=click_scroll

A co powiecie o tym dysku:
Intel 128GB 2,5" SATA SSD Seria 545s
niezłe parametry odczytu/zapisu 5 lat gwarancji

Nie warto za te pieniądze.

W cenie do 180 zł masz ADATA SU800 lub Crucial BX 300. Ten pierwszy nie ma określonego przez producenta limitu zapisu (TBW), gdybyś miał zamiar zapisywać nienormalne ilości danych.

Jeśli o tych 2 producentów chodzi, co polecacie? Czytałem opinie o crucial, skarzą się na zbyt wysoką temperaturę

Goodram omijamy cx300, od pewnego czasu powstawała wadliwa seria (dlatego są ultra tanie ostatniego czasu, dlatego lepiej zakupić w sklepie stacjonarnym tak aby mieć możliwość szybkiej wymiany na nowy), jeżeli już goodram to tylko z serii IRDM.

Ostatnio kupiłem dwa do firmy. Będę je obserwować :slight_smile:

Jeżeli w menedżerze urządzeń pokazują się jako GOODRAM to wszystko jest w porządku. Jeśli pojawi się jakaś inna nazwa bez “GOODRAM” to pewnie coś nie tak z kontrolerem i może paść.
Sam posiadam dwa takie dyski i zero problemów, tylko po prostu trafiły im się ostatnio wadliwe kontrolery. No ale zdarza się i najlepszym :slight_smile:

Chyba zdecyduje się na adata, nie wiem jeszcze czy na su800 czy na su900

Patrząc na suche parametry wziąłbym SU900 (prędkość zapisu). Patrząc na założony budżet - SU800.

SU900 jest nieco wolniejszy w testach. Do kości MLC też nie opłaca się dopłacać przy tak małej pojemności i typowych zastosowaniach.

Jaki to laptop, ma złącze M.2 / mSATA ?

dell inspiron, zlacze to sata

Crucial albo ten

Brałbym SU800 albo iridium pro:

Ten goodram jest godny polecenia? W sumie opinie ma dobre. Jak wypada wobec adata? Jeśli jednak zdecydowałbym się na wersję 240gb, warto?

Goodram nie jest ani dobry ani tani.
Dają gwarancję ale ta nie da ci pewności odzysku utraconych danych.
Kup markowy dysk, Silicon power, Adata, Kingston, Sandisk, nie są znacząco droższe od Goodrama.
Ja w swojego staruszka wepchałem Adatę SP600.

Może warto dołożyć te 5 dyszek do limitu i kupić 240GB?

No to wersja 240 to tylko GOODRAM :slight_smile:

Kości MLC
60 miesięcy gwarancji

Jaka z tego korzyść?
Za mniejszą kasę masz dysk normalnej marki o podobnej pojemności.