Dysk SSD bez reinstalacji Windowsa

Witam wszystkich,
mianowicie mam pytanie:

Przesiadam się na dysk SSD, przez co nie będę miał na komputerze swoich danych i oprogramowania. Czy ktoś z Was zna jakiś sposób, aby ukrócić cierpienia przy pobieraniu wszystkiego z serwerów a dokumentow z OneDriva i ponownej instalacji Windowsa? Taki jakby punkt przywracania, który przeniesie system na inny dysk. Czy jest może sposób bez jakiegoś kombinowania zbędnego i fizycznych narzędzi? Czy wystarczy po prostu mieć te pliki na pendrajwie i je przegrać, a programy niestety pobrać, jak nie ma innej opcji, ale tej opcji bym nie wolał, bo mam dosyć lichy internet, więc ogólnie chodzi mi o przegranie danych ze starego dysku na nowy, żeby oszczędzić cennego czasu.

Jest to prawdopodobnie moje ostatnie nudziarstwo na tym forum, ponieważ już nie mam nic, co by miało mi zawracać głowę, a na odpowiadaniu raczej się nie znam. Więc prosze o odpowiedź i dziękuję.

Poczytaj o klonowaniu dysków.

Tylko że… to laptop i mam tylko 1 kieszeń dyskową do dyspozycji, a jak powiedziałem, narzędzi fizycznych nie chcę kupowac.

Jeżeli port sata masz tylko jeden to zostaje sklonowanie dysku przez komputer stacjonarny.

To jak sobie inaczej wyobrażasz kopiowanie? Telepatycznie? :wink:

Na przykład :smiley: :smiley: :smiley:

A na poważnie to 13 zł to nie aż taka wielka strata… Mogę zainwestować!

Podmieniłem link na kabel usb3, bo na 2.0 kopiował byś miesiąc dłużej :wink:

2 polubienia

To nie ma znaczenia… w tym laptopie i tak najszybsze usb to 2.0.

W każdym razie wiesz już czego szukać. Teraz jeszcze tylko jakiś program do klonowania.

EaseUS Todo Recovery czy coś takiego.

Jest tego trochę, wybierz cokolwiek :wink:

To ok. Trzeba czekać na przyjście dysku i przejściówki, bo Corona Time. :wink:

EDIT: Nie, nie jestem jednym z tych tiktokerów.

Jest jeszcze inna opcja. Jeśli to taki stary laptop, to pewnie ma napęd DVD. Możesz z niego zrezygnować na rzecz dodatkowego miejsca na dysk twardy.

Dzięki, to genialne! Płyt nie uzywam, a będę miał dwa dyski, na SSD system, a na HDD rzeczy, i będę mógł sklonowac bez USB! Wyjmowałem raz napęd z tego laptopa, na rzecz odsyfiania, ale wrócil na swoje miejsce. O takim cudeńku nie słyszałem!

Tylko co z zaślepką? Będzie ta na DVD, mimo że napędu nie będzie? Może być, ale dziwne!

Szczegóły :wink: ta ramka ma chyba diodę wiec ci będzie ładnie mrugało jakby płytę czytało a nie dysk :smiley:

dioda jest w napędzie a nie w zaślepce! :smiley: :smiley: :smiley:

@krystian3w i nie-przeinstalacja to było celowe działanie, żartobliwe.

Kieszeń na dysk ma własną diodę.
Zaślepka na 99% bedzie pracować.

Można użyć programu:
https://www.acronis.com/pl-pl/promotion/CrucialHD-download/

Mi tam nie o świecidełka, tylko o dodatkowe 250Giga i bezprzejściowkowe klonowanie.