Chcę sobie kupić w miarę możliwie najlepszy dysk zewnętrzny o pojemności 2 TB. Żeby też taki Dysk był szybki i służył mi na lata. Nie wiem czy 5400 obrotów na minutę to są najszybsze dyski, czy są szybsze ?
Potrzebuję taki dysk na zdjęcia i filmiki. Budżet na taki dysk mam 300 zł. - jak już będę miał taki dysk to sobie później dokupię fajne skórzane etui na taki dysk.
Nie wiem jakie teraz są najlepsze takie dyski SSD ?
Najważniejsze to zintegrowany kabel.
Wszystkie dyski które miałem z gniazdem miały problem, nie wiem co w tych kablach jest takiego ale te odpinane dosłownie po kilku użyciach przestawały łączyć, dyski w obudowach ze zintegrowanym kablem jakoś nie są na to podatne, jeden mam już ponad 10 lat.
Mam jednego WD, 1,5TB, ma już kilka lat i żyje ale…
Konstrukcja uniemożliwia wymianę obudowy, kabel dołączany co kilka użyć do wymiany.
Służy mi z tego powodu wyłącznie do przechowywania kopii ważniejszych danych, do użytko na codzień kompletnie się nie nadaje.
Do codziennego użytku złożyłem sobie patent.
Walał mi się dysk msata 240GB, dokupiłem to
@januszek Ten dysk co mi dałeś linka ma 590 GB i jest za prawie pięć stów. To się totalnie nie opłaca. Za 5 stów to kupie 4 TB. - A ja mam budżet do 300 złotych i chcę 2 TB. Czemu nikt nie czyta co piszę. Nie interesują mnie dyski mniejsze niż 2 TB.
A co powiecie o tych dyskach typu: samsunga, asus lub segate albo Toshiba Canvio Basics 2TB, który ma USB 3.0, pozwalającym osiągać prędkości dochodzące do 600MB/s, ewentualnie Uniwersalny dysk zewnętrzny WD My Passport 2TB ?
Który z wymienionych dysków będzie najlepszy i najkorzystniejszy ? I nadawał się będzie do podłączenia do laptopa, z którego będę pobierał zdjęcia i filmiki na ten dysk ?
@daras28-82 Nie będę tak kupował tak jak mi piszesz bo mnie to nie interesuje.
Chcę mieć jeden dysk porządny sprawny co będzie wszystko działało I zawsze kiedy będę potrzebował będzie sprawnie działał o każdej dnie i porze. Będzie dobry kabel nie będę musiał mieć problemu z tymi kablami. Podepnę i ma działać i tyle mnie interesuje.
Czyli chcesz SSD, sprawdź ich ceny, nikt ci za darmo 2TB nie odda bo te 300 za taką pojemność…
Tylko w przypadku 3,5" krowy masz szanse uzyskać taką cenę ale nie takie transfery.
Najgorsza akcja z tymi kablami, kupiłem już nawet takie po kilkadziesiąt złotych i tak jest problem, co ciekawe to nie gniazdo, bo zmiana kabla na nowy eliminuje problem.
Przenośny dysk do 300 zł: Toshiba Canvio Basics 2TB
Ceny nośników pamięci są dziś dużo niższe niż jeszcze kilka lat temu. W efekcie przenośny, 2-terbajtowy dysk do 300 zł nie jest niczym niezwykłym. Tę grupę godnie reprezentuje między innymi Toshiba Canvio Basics z interfejsem USB 3.0, pozwalającym osiągać prędkości dochodzące do 600MB/s. Dobre transfery to jednak nie wszystko, czym może pochwalić się ten model. Przykuwa też uwagę smukłą konstrukcją i stylowym, matowym wykończeniem. Do tego waży niewiele, więc bez obaw można go spakować do plecaka i zabrać ze sobą właściwie wszędzie.