Dysk SSD natyka problemy i umiera?

Witam, cześć. Użyłem w celu sprawdzenia dysku SSD program crystal disk info

Byłbym wdzięczny za informacje czy można to naprawić, od czego błędy/uszkodzenia powstały i co to za progi za co odpowiadają?.

Tylko co chcesz naprawić?

To jest program który tak naprawdę wyświetla wyłącznie wartości SMART, więc po pierwsze należy traktować to orientacyjnie, bo czasami smart wyświetla dane z sufitu, a czasami podaje, że dysk jest malinowy, przy kompletnej ruinie.

Po drugie, dane nie są niepokojące. Jak chcesz mieć pewność, że powierzchnia dysku nie posiada wolnych sektorów i błędów, zrób skan Wiktorią.

Wystarczyło wcisnąć scan tak?

I jak to wygląda? Dobrze czy nie dobrze z dyskiem

Odczyt jest ok, nie widać problemów. Jeśli nie występują problemy z kontrolerem, np. znikanie dysku to jest ok.
Czasami mogą występować problemy z zapisem, których nie zobaczysz w taki sposób, ale aby to przetestować, trzeba by wyczyścić dane z dysku, więc robi się to tylko, gdy jest jakiś widoczny problem.

Dla pewności chciałem zapytać jak zobaczyłem te 65% dysku ssd i czy jest w porządku, tak jestem świeżo po przeinstalowaniu systemu(nie ma wirusów) czasami jak na pulpicie klikam odświeżaj to znikają ikony na 2-3 minuty albo muszę kliknąć kilka razy odśwież żeby wróciły szybciej lub na przeglądarce klikam jakąś zakładkę lub wpisuję link to tak jakby szuka/nieszuka i po 2 minutach dopiero wczyta i resztę inne aż do ponownego włączenia chrome, ale to pewnie innych problem, myślałem że coś z dyskiem też tego wina.

Masz wszystkie aktualizacje?

Tak. System i przeglądarka.

To co widzisz w CristalDiskinfo to tzw. Health Status.
O jego jakości decyduja wartości tzw. progów
Twórca aplikacji ustawił je na wartośc która uznał na podstawie publikowanych badań za prawidłowa.
Jesli chodzi o dyski SSD to tu jedyną jest czas zycia i progiem jest 10%
W HDD progi są cztery.
I w pierwszym przypadku i drugim mozesz je ustawić według własnego wyboru.
Ale najlepiej zostawić tak jak jest.

Na zdj. powyzej wartość FF jest ustawiona na domyślną, jeśli ja podniesiesz np. do 60 to po przekroczeniu tego progu (60%) aplikacja ostrzeże ze stan SSD uległ znacznemu pogorszeniu
Na dyskach HDD progi sa takie (mozesz pozmieniać ich wartości na 0 i wtedy program nie będzie przy analizie brał ich pod uwagę)

Jak chcesz dokładnych info to wejdx na strone programu i przejrzyj Manual