Dysk SSD Partiot Burst

Witam,
Chcę z modernizować laptopa i zastanawiam się nad zakupem dysku SSD Patriot Burst 480GB.

Czy miał ktoś styczność z dyskami SSD Patriot?

Testy z internetu pokazują, że dysk ma dobre osiągi - ale jak z awaryjnością?
Dysk byłby zamontowany w laptopie z interfejsem SATA2, więc prędkość dysku nie jest priorytetem.

Na You Toube masz wiele testów ponieważ to co piszą producenci nijak ma się do rzeczywistości oglądałem wiele testów i stawiał bym na dyski WD Black lub Samsung Evo .

Pff bez przesady, są inne dobre.
W patriocie licz, że po zapełnieniu 50% prędkość sporo spadnie.
Najbardziej rozsądne w swoich cenach są Cruciale. BX500 zalicza spadki powyżej 80% i ma 3 lata gwarancji. MX500 zalicza spadki powyżej 99% i 5 lat gwarancji.

Raczej 30% :slight_smile:

@autominus Burst to najtańszy SSD, więc nie licz na wysoką niezawodność oraz wydajność

Mam 120-tkę Bursta od jakiegoś czasu (bodajże od roku). Nic niepokojącego się nie dzieje. Gdybym miał kupować teraz 480-tkę, wziąłbym Bursta właśnie.

Crucial SSD MX500 w sklepie kosztuje ok. 300 zł i ma 34 miesiące gwarancji, a nie 5 lat. Fakt spadków wydajności może nie ma, ale w tej cenie jest na kościach TLC. Natomiast Adata w podobnej cenie oferuje dysk już na kościach 3D MLC i daje 5 lat gwarancji.

Co sądzicie o modelu ADATA SU900 512GB 2,5" - wart jest swojej ceny? Może ktoś go używa na co dzień?

Ciekawe, bo strona producenta mówi co innego
Może oglądałeś produkt z gwarancją sprzedawcy - produkt który z jakiegoś powodu utracił gwarancję producenta?

Reklamujesz ADATA podając fake info o innym produkcie? Gratuluje, właśnie posiadłeś umiejętności naszych polityków.

1 polubienie

Rzeczywiście ciekawe, zamieszczam wycinek ze strony jednego ze sklepów:
crucial
Zadzwoniłem do innego sklepu komputerowego i również udzielili mi informacji, że na produkt jest krótsza gwarancja, ale u nich wynosi 36 miesięcy. O pięcioletnim okresie gwarancji nic nie wiedzą.

Co dopiero nadeszła odpowiedź jednego ze sklepów (14:10):
5 lat to jest gwarancja producenta, a nie sklepu. Sklep daje 34 miesiące.
_ _

A co sadzicie o dysku ADATA SU900 512GB na kościach pamięci MLC?

Na papierze wygląda dobrze, a po krótkim doświadczeniu, gdy dysk padł doszedłem do wniosku, że ADATA to ADATA i poza tanimi wersjami do starych kompów jak SU650, jak dla mnie szkoda zachodu.

W jakim sklepie tak podają? Założę się, że jakiś janusz biznesu sprzedaje poreklamacyjne dyski, albo które w inny sposób straciły gwarancję producenta, bo przeglądnąłem kilka normalnych sklepów i wszędzie jest podana informacja taka jak na stronie producenta.

Co do dysku, to ja nie widze dużej różnicy czy MLC czy TLC jeśli gwarancja jest na 5 lat, a dysk służy w domu. Backup ważniejszych rzeczy zawsze trzeba mieć, a po 5 latach na pewno zmienisz dysk na większy, lub szybszy, bo to kupa czasu.