Rzecz w tym , że instalacja na nowo Windowsa nie wchodzi w grę - potrzebuję rozdzielić dysk na partycje, bez ponownej instalacji Windowsa - dodatkowy system w postaści linuksa do tylko taki dodatek, chodzi głównie o dysk, aby dać mu drugą partycje, nie instalować na nowo windy a jedynie sklonować, skopiować jeśli się da.
Rzecz w tym, że zmiana rozmiaru partycji nie wymusza ponownej instalacji systemu. Chyba, że zamierzasz coś popsuć, wtedy backup jest wskazany.
To tak jak piszą koledzy chodzi o dualboot-a.
Panowie, obawiam się, że nie rozumiecie…Jeżeli na całej przestrzeni dysku SSD mam postawiony system, to niby jak mam rozdzielić dysk na partycje nie naruszając systemu Windows ? Nie ma takiej opcji ! Pewnie, że mogę to i owo pozmieniać w Gparted ale kosztem utraty systemu! Obawiam się, że nie rozumiecie tematu…
Masz rację, nie rozumiemy.
Pierwszy z brzegu link z Wujka Google:
Część " Przygotowanie w Windows dysku i partycji na Linuksa"
1. W Windows 10 naciśnij klawisz “Windows + X”, z listy wybierz “Zarządzanie dyskami”
2. Wybierz dysk C i kliknij na nim prawym przyciskiem myszki. Z menu wybierz “zmniejsz wolumin”
3. Wprowadź ilość miejsca do zmniejszenia. Tu wszystko zależy od tego, jak duży masz dysk i jak dużo miejsca chcesz przeznaczyć na Ubuntu.
4. Klikasz przycisk zmniejsz i gotowe
Wychodzi na to, że nie tylko my nie rozumiemy, że tak się nie da. I nam się udaje.
Nie wiem kto was uczy informatyki, lecz nie kumacie czaczy
Jeszcze raz : system Windows postawiony jest na całej przestrzeni dysku - takie poradniki, instalacje, nie przydadzą się mi do niczego, ponieważ problem związany jest z tym aby rozdzielić dysk na partycje nie naruszając systemu i aby móc na wydzieloną partycje skopiować go/sklonować, bez ponownej instalacji…Jeśli piszecie, że zmiana rozmiaru partycji, czy też stworzenie jej nie naruszy systemu to…Wybaczcie, ale ręce opadają Brakuje wam podstaw!
Miłego dnia.
Mnie uczy pani od pszyry.
Widać, żeś wagarował…Innemu mało kumatemu, rozjeb…sprzęt swoimi złotymi radami
A wszystko opisałem dokładnie w 1 poście - czytajcie ze zrozumieniem panowie!
Uważam że powinieneś napisać sprostowanie co chcesz osiągnąć, bo pierwszy post nic nowego
nie mówi, i robi się coraz większy bałagan. Wyzywanie innych użytkowników w niczym nie pomoże.
No klonować chce
Sklonować żaden problem, to po co mu ten linuks jak go nazwał dodatkiem?
Wiem, że żaden problem. Tylko nie wiem po co. Ale autor się uparł. W końcu wie lepiej.
Zależy co komu w trawie piszczy…Oba systemy się uzupełniają - z Windowsa muszę korzystać dla pracy - oprogramowania, linuks dla przelewów bankowych, przeglądania sieci - użytku prywatnego…
No właśnie to co piszesz i tak rozumujesz to Nam RĘCE OPADAJĄ.
Kolejny się znalazł co nie wnosi nic do tematu a spamuję Co się stało z forum DP ? Makabra…Śmietnik! Gdzie stara ekipa ? Ludzie z jakąś wiedzą ?
Czytają to właśnie, siedząc wygodnie na kanapie i jedząc popcorn patrzą jak dokonujesz samozaorania.
Witam, jesli moge dodac cos to polecam zarzadzanie dyskami pod winda zmiejszenie partycji i wybranie jej na instalacje w linuxsowym instalatorze, pozdrawiam
Obawiam się, że nie, gdyż już dawno miałbym problem rozwiązany i mógł działać… w zamian otrzymuję stos spamu od ludzi, którzy nie mają choć trochę podstaw z samej informatyki…Jeden odsyła do google i każe postawić partycje, gdzie już dawno miałbym po laptopie…Trzeci spamuję, inny wkleja gif, kolejny pyta po co, żem się uparł na linuksa ludzie, co to ma być ? Pierdolnik na kółkach…? Ogarnijcie poziom wiedzy i weźcie się za porządną pomoc.
Sprawdzę - dzięki.
Brawo - strzał w 10 !
I co panowie ? Wchodzi taki bob999 i rozwala was na łopatki - jedna, krótka a jakże pomocna odpowiedź i wszystko jasne ! Gość posiada wiedzę i zna się na rzeczy - bez spamu, głupot, zbędnych pytań, ■■■■■ół - złoty człowiek a nie jakaś tam internetowa popierdółka! Rozsyłająca tonę spamu w temacie! ! To nie fb Panowie - to forum dyskusyjne!
Narqa.