Dysk twardy czy Windows?


(Marcelcybulka) #1

Witam, od dłuższego czasu mam problem z włączaniem komputera. Po uruchomieniu sprzętu, podczas gdy tylko pojawi się logo windows i pasek postępu następuje restart komputera (bez żadnych niebieskich ekranów sam restart) i tak do 4-5 razy aż system się uruchomi. Po tych kilku próbach działa poprawnie (nie wiesza się, ani restartuje, ręczne ponowne uruchomienie także działa i system ładuje się za pierwszym razem). Lecz gdy tylko wyłacze komputer na około 10 minut problem powraca. Wymieniłem już pamięć RAM jednak to nic nie daje. Problem ten nie występuje w Linuksie (uruchamia się i działa bez problemów). I tu pytanie... co może powodować owe restarty? Dysk twardy nie radzi sobie z Windowsowym systemem plików (NTFS i FAT32 - bez różnicy) czy to coś innego? Dodam że ten problem wystepuje w każdym Windowsie 2000, XP, 2003 a nawet MX 4 jeszce tylko Visty nie instalowałem ale nie wiem czy warto. Dziekuje za pomoc! Pozdrawiam! Marcel.


(system) #2

podaj konfigurację sprzętu, nie pomijaj zasilacza, przetestuj pamięć programem MEMTEST, obejrzyj płytę główną czy nie napuchły kondensatory ( walcowate kołki)

zainstaluj również program hdtune i wklej zawartość zakładki HEALTH.


(Marcelcybulka) #3

Płyta główna: Soltek KT400A

Procesor: AMD Althlon 1800+

Pamięć: GoodRAM 512 MB DDR 400MHz

Grafika: ATI Radeon 9000 128 MB Atlanitis

Dysk: Seagate 30GB

Zasilacz: King Star Model: KC-250W

Zawartość zakładki HEALTH:

HD Tune: ST330621A Health


ID Current Worst ThresholdData Status   

(01) Raw Read Error Rate 69 55 25 99763960 Ok       

(03) Spin Up Time 74 70 0 0 Ok       

(04) Start/Stop Count 100 100 20 571 Ok       

(05) Reallocated Sector Count 100 100 36 1 Ok       

(07) Seek Error Rate 84 60 30 317020991 Ok       

(09) Power On Hours Count 86 86 0 12733 Ok       

(0A) Spin Retry Count 100 100 97 0 Ok       

(0C) Power Cycle Count 94 94 20 6938 Ok       

(C2) Temperature 37 54 0 37 Ok       

(C3) Hardware ECC Recovered 71 62 0 132192301 Ok       

(C5) Current Pending Sector 100 100 0 0 Ok       

(C6) Offline Uncorrectable 100 100 0 0 Ok       

(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 183 0 36 Ok       

(C8) Write Error Rate 100 100 0 0 Ok       

(CA) (unknown attribute) 100 253 0 0 Ok       


Power On Time : 12733

Health Status : Ok


Dodam że temperatura wynosi 40 stopni.

A co do Memtest to wynik podam jutro bo bardzo wolno skanuje.

Płytę główna przejrzałem i wyczyśćiłem z kurzu. Żadnych śladów przegrzania.


(system) #4

wymień taśmę łączącą dysk twardy z płytą główną.

zasilacz wyjątkowo marny zmień na

http://allegro.pl/item222337791_fortron ... oclaw.html

lub na ten

http://allegro.pl/item223489359_zasilac ... a_gw_.html

ma wtyk zasilający 24 pin w twojej płycie jest 20pin podłączasz bez tych 4 dodatkowych lub za pomocą przejściówki.


(Marcelcybulka) #5

co do zasliacza to też go podejrzewałem ale dlaczego podczas pracy nie szfankuje... mimo to wymienie, 24-piny nie przeszkadzaja - moja płyta posiada dodatkowe 4 piny, których od 5 lat nie używałem ale to chyba nie stanowiło problemu... co do taśmy to bez różnicy czy nowa czy stara czy 80 czy 40... problem nadal jest...

Po kilku godzinach testowania Memtest nic nie wykrył...


(system) #6

wykonaj jeszcze test procesora programem SUPER PI (32M) i zmień ten zasilacz, podłącz wszystkie dodatkowe wtyczki w tym owe 4 piny (choć mylisz pojęcia)

4piny są dodatkowe do owych 24pinów (wtyk zasilania atx 2.03).


(Marcelcybulka) #7

Sorki ze tyle czasu nie odpisywalem ale mój koputer wcale się nie włącza... Po wymianie zasilacza... sprawdzeniu dysku w innym komputerze... aktualizacji biosu... nadal nic... nie wiem co to moze być... po sformatowaniu dysku i próbie instalacji Windowsa wyskakują za każdym razem inne bluescreen'y... przy linuksie pojawiają się błedy przy instalacji pakietów (ogólnie nie mogą się zainstalować) jedynie uruchomienie linuxa z LiveCD działa i komputer sie nie restartuje... ale w czym tkwi problem czy to płyta główna i procesor do wymiany? POMOCY!


(Mojagdynia) #8

a jakie bledy masz w dzienniku zdarzen?


(system) #9

może wina leży po stronie taśm IDE lub kontrolera IDE, wymień taśmę,dysk podłącz do 2 kontrolera ide (lub SATA jeśli to dysk SATA).


(Marcelcybulka) #10

Taśmy wymienione na nowiutkie 80 i nic... podłaczenie do drugiego kontrolera IDE też nic nie zmienia... odłączenie wszystkich urządzeń typu cd-rom, sieciówka, tuner, klawiatura, mysz itd także nie zmienia nic... a co do dziennika to nie mogę wcale zainstalować ani linuxa ani windowsa... ale kiedy jescze mógł się włączyć dziennik zdarzeń nic nie notował... restart następował po ukazaniu się logo Windows i niebieskiego paska postępu...