Dysk twardy ide/usb -pomoc

witam. mam pytanie. kupulem kabel sata/ide-usb - musze skopiowac ze starego dysku na nowy dane. nie mam niterfejsu ide w kompie. wiem,ze

moge podlaczyc go przez usb. Ale jak go podlaczam, nie widze w ogole dysku. Jaki jest problem? za slabe zasilanie z usb?

prosze o pomoc

Normalne dyski twarde montowane wewnątrz obudowy komputera nigdy nie będą wykrywane przez to złącze.

Takie coś działa na przenośnych dyskach zewnętrznych.

Musisz ten swój dysk podłączyć bezpośrednio do gniazda SATA na płycie głównej.

roninn84 , Proszę o zmianę tytułu na bardziej konkretny.

Użyj opcji zmien.gif

Pomocne może być zapoznanie się z TYMI informacjami.

po co wiec robia takie kable ide/usb?

glupie to troche. na pudelku bylo wspomniane do syskow twrdych z interfejsem ide, wiec pomyslam,ze cos zle robie, ze jest w tym jakis myk.

ale ok dzieki.

Tu masz rozwiązanie problemu:http://elektronikaklika.w.interia.pl/satatoide.html

Pozdrawiam

Na czym opierasz to stwierdzenie? Czy dyski twarde montowane w obudowach zewnętrznych różnią się według Ciebie od tych montowanych wewnątrz komputerów stacjonarnych?

Używam w pracy takiego adaptera i nigdy nie miałem problemu z dostępem do dysku, pod warunkiem że był sprawny. Ważne jest tylko ustawienie go zworką na tryb MASTER i ewentualne przyporządkowanie liter partycjom za pomocą narzędzia “Zarządzanie dyskami”.

:roll:

Czy na dysku podpiętym poprzez taką przejściówkę idzie zainstalować system? Widzi go już CMOS czy dopiero OS?

widzi i nawet macierz idzie postawic a na niej system - mam wlasnie dwa dyski ATA podlaczone pod wejscie Sata na mobo i postawiony raid0 (system narazie na innym, bo sa problemy ze skopiowaniem, ale to pewnie jakis szczegol)

wazne jest, by przy zakupie owej przejsciowki spojrzec, w ktora strone chodzi, poniewaz sa ATA-SATA, SATA-ATA i bi, czy w dwie strony (roznia sie sposobem, te drozsze maja microswitch, te tansze dwa wejscia SATA)

przejsciowka wplywa w b. niewielkim stopniu na zapis/odczyt, jak dotad u mnie w granicach bledu pomiarowego (+/- 2mbs)