Dysk twardy jako dysk przenośny

Witam.
Dziś do mnie dotarł nowy dysk ssd,który będę montował w komputerze i instalował na nim system. Wyciągnięty stary dysk twardy chcę przeznaczyć jako dysk przenośny ze względu na sporą ilość zgromadzonej na nim muzyki i filmów. Jest to dysk podzielony na 3 partycje(systemowa-programy-muzyka/filmy)
I tu moje pytanie, czy podłączając hdd pod usb (zakupiłem już odpowiednią kieszeń wraz z kablem) będę mógł skorzystać z zainstalowanych tam programów,np. do nagrywania płyt lub z Office?
Czy będą one do uruchomienia czy na nowo trzeba je zainstalować na nowym ssd?
Dzięki.

Powinieneś bez problemu zachować dane na dysku podłączonym pod USB. Jednak dla pewności zrób kopię.

Jak niby ma zadziałać program zainstalowany na dysku, który jest zainstalowany w systemie będącym również na tym dysku a przecież nie będziesz “odpalał” z niego systemu.
Będzie ten program do odczytu w postaci plików.
Chcąc z niego skorzystać (normalnie go uruchomić), będziesz musiał skorzystać z jego instalki i zainstalować go na obecnym nowym systemie.
Przecież on nie jest na tym wyjętym dysku w postaci portable.
Oczywiście wszystkie inne dane będą do odczytu, jednak programy będą tylko w postaci plików, które się nie uruchomią tą drogą.
Tak myślę, ale jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Sam będę miał dostęp do takiego wyjętego dysku z całą zawartością i wydaje mi się, że dobrze rozumuję.

Cyngiel ma rację. Programy się nie uruchomią. Trzeba je jeszcze raz zainstalować

wszystko bedzie chodzic

@Leszek2204 nie pisz głupot i nie wprowadzaj go w błąd.
Nic nie będzie działało. Musi na nowo zainstalować programy żeby uruchomić dany plik.

1 polubienie

Jestem ciekaw jak “odpali” się Office zainstalowany w systemie Windows 7 na dysku a potem wyjętym i podłączonym poprzez USB.
Przecież to Office nie jest zainstalowane na tym wyjętym dysku w postaci portable, umożliwiającym uruchomienie go w taki sposób.
Oczywiście, będzie dostęp do plików, ale nie do uruchomienia w taki sposób programu.
Niektóre programy jak zauważyłem, posiadają swoje pełne instalki w plikach ukrytych, czy też innych i oczywiście mając cały dysk twardy można znaleźć ich pełne instalki.
Ale to już zależy chyba od programu.
Jednak trzeba i tak ponownie go zainstalować, na tym nowym systemie, żeby z niego korzystać.
Wiadomo, że wszystkie inne dane, filmy, muzyka i tak dalej, będą normalnie dostępne z tego dysku.
Ale gry i programy …nie uruchomią się w ten sposób, jeśli nie były zainstalowane w tym systemie jako portable.
To oczywiście pytanie do @Leszek2204 i prośba o wyjaśnienie na jakiej zasadzie “wszystko będzie chodzić”.

Co do uruchomienia aplikacji na innym komputerze z tego dysku po podpięciu, to loteria np. przeglądarka raczej ruszy (poza IE i MS Edge) ale zrobi nowy profil / uruchomi istniejący w systemie pod który podpięto dysk (chyba, że sobie napiszesz plik *.bat co będzie jej wyszukiwał profil z dysku i uruchamiał przeglądarkę), a MS Office raczej nie ma szans.

“wszystko będzie chodzić”

Dostanie nóżek i pójdzie w siną dal albo przewiduje, że to jest HDD, to tam się elementy ruszają / “chodzą” :rofl:

1 polubienie

no plik tak ale zdjecia itp ,beda chodzic

Przede wszystkim, aby zrobić z dysku twardego, który był montowany wewnątrz sprzętu dysk przeenośny, to z tego co wiem, jest potrzebna specjalna przejściówka czy jakoś tak z końcówką, np. usb i w nią jakoś się wkłada ten dysk wewnętrzny. Ale popraw mnie ktoś, jak się mylę.

1 polubienie

Potrzebna jest oczywiście kieszeń, do której wsadza się wyjęty dysk z wyjściem USB.
Może być też sama przejściówka.