Dysk twardy pracuje intensywnie

Nie bardzo wiem dlaczego dysk twardy pracuje intensywnie (czerwona dioda świeci praktycznie cały czas i dysk cały czas “mieli”).

Wyłączyłem “automatyczną-defregmantacje”

Wyłączyłem “plik stronicowania”

Usunąłem wiele programów

Wyłączyłema z autostartu programy

Mam Eset 5 więc nie powinien obciążać komputera.

Więc w czym dalej tkwi problem?

Praca na komputerze jest strasznie powolna na komputerze , wszystko się "tnie"lub wolno uruchamia…

Czasami dostaję komunikat. W komputerze brak pamięci , zamknij programy… bla bla bla… Jak może brakować jak mam 8 GB RAM-u a na dysku C mam wolne 10 GB.

Wykorzystanie procesora to tylko 2 - 5 %

1. Wyłączyłeś indeksowanie plików na wszystkich partycjach?

2. Od kiedy to się dzieje, czy system był modyfikowany?

3. Uruchom narzędzie chkdsk i powiedz, czy znalazł jakieś nieprawidłowości.

Tak na wszystkich…

Często to się dzieje i można powiedzieć, że od czasu 1 zainstalowania systemu…

Często sprawdzam chkdsk i znajdzie najczęściej 1 lub 2 błędy (ale to zazwyczaj po nieprawidłowym zamknięciu systemu [zanik prądu, zawieszenie systemu itp.)

Regularnie kompleksowo czyszcze rejestr i pliki tymczasowe (System Mechanic 10.5 używam)

Może jakiś keylogger? Wpisz w notatniku jakiś bezsensowny tekst (np.87df66qe7gdh138) a później wyszukaj go na dysku. Działa przy kiepskich keyloggerach.

Nic nie znalazło. Poza tym “rysowanie okien” programów jest często złe (np. jakieś okno miesza się z innym oknem)… Przeglądarka także zwalnia lub się zacina , nawet samo otwieranie okien… /przewijanie filmów też się zacina bardzo

Skanowałem Eset, Dr. Web, Anti-Malware, Spy-Bot - nie znalazło nic. Partycja systemowa(C:) ma 60 GB - Dysk Samsung 2 TB - Sprawdzałem status - bardzo dobry lub w dobrej kondycji.

Programy (x86) - zajmuje tylko około 2 GB… Program Files (x64) - tez niedużo…

Może coś zmienić w pamięci wirtualnej… Jednak wątpie czy może coś to da bo juz zmieniałem na różne sposoby…

Zrobiłem defregmantacje i optymalizacje dysków

Zrobiłem defregmantację rejestru

Wyłączyłem zbedne usługi

Poprzenosiłem pliki z folderów Moje Dokumenty, pulpit i obrazy lecz wciąż niewiele pomaga…

Sciągnij jakiś darmowy program, polecam Yamicsoft (WinXP Manager dla XP, Vista Manager na Vistę etc.) i sprawdź ile syfów ci się włącza przy starcie (Startup Manager). “Obrazkowo” znajdziesz na http://get4share.com/forum/free-download-su-dung-winxp-manager-de-toi-uu-hoa-windows-49085.html.

Możesz też sprawdzić ręcznie, http://www.elfqrin.com/docs/autostart-win.html (po angielsku).

Alternatywa: http://www.silentrunners.org/ (łatwiejsze, bez instalacji).

Jeśli też nie zadziała, naciśnij Ctrl+Alt+Delete, wejdź w processes (procesy) i też zobacz co się uruchomiło. Wszystko co nie jest uruchomione przez użytkownika SYSTEM możesz spokojnie zatrzymywać.

Startup Manager mam wporządku (już wcześniej sprawdzałem).

Winowajcą był Eset Smart Security w wersji 5.

Nie wiem dlaczego to właśnie on spowalniał? Bo odinstalowanie poprawiło ogólną szybkość działania systemu…

Musiałem wrócić do wersji 4 przy której komputer działa komfortowo.