Dysk twardy sata-usb uszkodzony

Straciłem dysk twardy z laptopa, odzyskam go za jakiś czas wiec postanowiłem zrobić użytek ze starego dysku od komputera stacjonarnego, kup kupiłem przejściówkę sata-usb. Zgrałem najnowszego Linux zbootowalem na pendrive i odpaliłem wszystko na lapku, chciałem zainstalować owego linuxa na jednej partycji. Dysk był podzielony na 4 z tego 3 były zajęte przez pierdoły a na 1 z nich byl system xp. Problem polega na tym ze podczas instalacji wybralem złą opcje i sformatowało mi z 40% dysku…jak to zauważyłem to przerwałem operacje. Teraz nawet jak podłączam dysk pod innego laptopa jako dysk zewnętrzny to nie wykrywa go, dopiero jak wejdę na linuxie to go widzi ale nie ma plikow tzn sa foldery ale puste i nie mozna do nich wejsc. Pytanie jest takie, jak odzyskac dane z tego dysku tych których nie widac i te które zostaly zformatowane, chodzi mi tylko i wylacznie o zdjecia, bardzo prosze o pomoc

Zakładam, że operację odzyskiwania zdjęć chcesz przeprowadzić na Windowsie - niestety nie znam żadnych linuksowych rozwiązań tego typu. Może pomógłby Ci na przykład Strong Recovery. Jest to bardzo skuteczny program (piszę z własnego doświadczenia), a w razie problemów można się skontaktować z jego autorem. Minusem są wysokie ceny licencji, dlatego według mnie warto z niego skorzystać, gdy zawiodą już wszelkie darmowe sposoby.

Jeśli bardzo Ci zależy na darmowych narzędziach, to może przyda Ci się Recuva, PC Inspector File Recovery, ewentualnie TestDisk. Tutaj m.in. dowiesz się, jak korzystać z tego ostatniego.

Życzę powodzenia! :slight_smile:

no wlasnie bedzie CHYBA potrzeba odzyskiwania na linuxie bo windows nie widzi tego dysku… tzn po podlaczniu pojawia sie tylko komunikat ze cos zostalo podlaczone ale to tyle :confused: dysku nie widac na windowsie.