Korci mnie, żeby kupić dyski WD40PURZ do domowego serwera NAS. Producent przewidział tą serię do monitoringu, ale w NAS może się też sprawdzą? Jak wiadomo seria do WD red, wbrew temu co pisze producent, do NAS się nie nadaje. A może polecacie coś innego? IronWolfy?
Jakie cechy powinien mieć wzorcowy dysk do NAS?
M.
Możesz nieco rozwinąć tą “opinię” ?
Dysk do NAS, powinien mieć odpowiednią pojemność, i być dostosowany do ciągłej pracy w ramach macierzy RAID. Reszta “parametrów” może mieć dopiero znaczenie w zależności od konkretnych zastosowań NAS-a.
Nadają się. Purple są przeznaczone do pracy tam, gdzie się więcej zapisuje niż odczytuje. Dodatkowo obsługują rozszerzone polecenia sata co umożliwia zapis bez korekty, co jest wykorzystywane w rejestratorami z kamer.
OK, nie powinienem uogólniać i pisać, że wszystkie redy się nie nadają…
Dyski WD RED 2,3,4,6 GB (EFAX), czyli takie w sam raz do domowych zastosowań stosują technikę zapisu SMR. Zrobiła się z tego kiedyś afera, bo WD nie podawał tej informacji w specyfikacji dysków. Być może w domowym zastosowaniu nie byłoby problemu, ale jak mam wydać ponad 1000zł (dwa dyski), chcę mieć produkt bez udziwnień. Może zdecyduję się na droższą serię EFRX.
A NAS i dyski będą służyć jako domowy serwer multimediów, do backupu i prywatna “chmura”.
Masz setkę użytkowników, katujących NAS-a 24/7? Zapis SMR jest po prostu wolniejszy niż CMR. Tyle, że w domowym NAS, zwykle to nie ma znaczenia a wąskim gardłem zwykle nie są dyski.
ps. https://ithardware.pl/aktualnosci/wd_wprowadza_marke_quot_red_plus_quot_dla_dyskow_twardych_innych_niz_smr-12621.html
WD RED Plus i WD RED Pro nie używają techniki SMR - tylko zwykłe WD RED.
Nie powinno być problemu.
Sprawdź tylko czy to nie SMR przed zakupem, odbudowa macierzy potrafi trwać wieki, a w skrajnych przypadkach można się nawet pozbyć danych.
Żadnych szczególnych, wystarczy zwykły dysk do pracy ciągłej.