2 miesiące temu wysłałem serwisowi morele.net dysk do wymiany w ramach gwarancji. Dziś go otrzymałem, lecz prawdopodobnie z powodu kuriera DHL, który nie potrafi zapakować dysku w folię bąbelkową, uległ uszkodzeniu. Jako, że ten kurier olewa bezpieczeństwo paczek to postanowiłem więc wysłać dysk bezpośrednio do producenta, lecz nie znam szczegółów na ten temat. Czy ktoś z Was mógłby mi poradzić, co muszę zrobić, aby dysk wysłać producentowi do wymiany? Jak zapakować, co dołączyć?
Nie do końca rozumiem o co ci chodzi. Zareklamowałeś dysk poprzez sprzedawcę, korzystając z uprawnień gwarancyjnych. Jeżeli dysk wrócił uszkodzony w trakcie transportu, to powinieneś to zgłosić do sprzedawcy. Dodatkowo jeżeli było uszkodzone opakowanie podczas odbioru, to trzeba sporządzić protokół uszkodzenia przesyłki. Producent z automatu odrzuci twoją reklamację, bo trudno żeby odpowiadał za szkody spowodowane przez kuriera, lub sprzedawcę (jeżeli ten niewłaściwie zabezpieczył towar na czas transportu).
Przewaliłeś, bo nikt Ci teraz nie uwzględni ani reklamacji ani gwarancji. Trzeba było sporządzić protokół przy odbiorze a tak to sprzedawca jest teraz czysty.
No nie koniecznie, bo jest jakiś czas (w DHL 10 lub 14 dni) na złożenie reklamacji. Sam kiedyś kupowałem robota kuchennego. Dostarczył mi go GLS. Opakowanie nienaruszone, ale w środku pokrywa miała pęknięty akryl. Skontaktowałem się ze sprzedawcą, a kurier przyjechał dzień lub dwa dni po tym i sporządził protokół.
Skoro dysk wygląda na nieuszkodzony, to dlaczego zakładasz że to wina kuriera (bo nie napisałeś co z nim nie tak)?
Jeżeli nie minęły 24 miesiące od daty zakupu, to reklamuj go u sprzedawcy, ale z tytułu niezgodności towaru z umową. W przeciwnym razie znowu będziesz czekał nie wiadomo ile.
Zakładam, że to kurier, ponieważ w kopercie większość bąbelków była już wyciśnięta. Poza tym osoba pakująca była na tyle mądra, że dodatkową folię dał do koperty OBOK dysku, a nie założył jej na dysk. To pakuje osoba sprzedająca, czy ktoś w firmie kurierskiej?