Dysk zaszyfrowany Truecryptem i odszyfrowany Veracryptem - czy to bezpieczne dla danych?

Mam dysk 4TB zaszyfrowany programem Truecrypt.
Będę zmieniał oprogramowanie na Veracrypt.
W Veracrypt jest możliwość wyboru podpięcia dysku w trybie Truecrypt, jednak w obawie o te 4TB danych, zastanawiam się czy to bezpieczne i czy nie lepiej odszyfrować dysk, ponownie zaszyfrować w Veracrypt ?

Veracrypt to nie jest czasem inny „klon” Truecrypt’a? Chodzi mi o tą „odmianę” zapomniałem teraz nazwy… Na przykład tak, jak Edge bazuje na Chromium i są inne przeglądarki na tym silniku…

Ja osobiście bym odszyfrował przy użyciu TC i zaszyfrował VC. Veracrypt jest ponoć nawet lepszy…

Vera to następca True.
Z tym odszyfrowaniem nie jest problem, problem jest z tymczasowym przeniesieniem danych o rozmiarze 4TB w miejsce postojowe. Nie da się odszyfrować dysku Truecryptem. Trzeba przenieść dane, sformatować i dopiero wtedy wgrać i zaszyfrować ponownie. Taka opcja (z danymi pozostawionymi w locie) jest możliwa tylko dla dysku systemowego z Windowsem.

„Bazowanie”, „podobne” … Tutaj chodzi o poważne sprawy, dlatego pewnośc tego co robię jest mi wymagana, może zna ktoś wyczerpującą odpowiedź podpartą odpowiednimi argumentami…

TrueCrypt ma inny format nagłówka zaszyfrowanego wolumenu, plus inne metody szyfrowania, niektóre z nich są wyłączone dla wolumenów VeraCrypt. Dodatkowo hash hasła (PRF) jest inny dla TC i VC.
Dlatego konieczne jest zaznaczenie pola, że chcemy podmontować w trybie TrueCrypt.
Jeżeli wolumen był szyfrowany TC w wersji 6.x lub 7.x powinien zamontować się poprawnie. W przypadku starszych będzie komunikat błędu.
Jest jednak minus używania wolumenu TC w VeraCrypt - nie zmienisz hasła, ani nie dodasz nowych plików-kluczy bez formatowania wolumenu.

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.