Dysk Zewnętrzny 120 GB Samsung 2.5" na USB 2.0/1.1

Witam

Mam taki dysk

Dysk Zewnętrzny 120 GB Samsung 2.5" na USB 2.0/1.1

a7389751d5ae6997.jpg

1. Chciałbym spytać czy jest jakieś oprogramowanie do tego dysku, skąd można pobrać, jak się nazywa

2. Czy dysk może chodzić bez przerwy, jak wyłącze komputer to czy mam wtedy odpiąć dysk

Na stronie producenta.

Jak większość urządzeń USB nie ma chyba potrzeby odpinania dysku.

1. A oprócz strony producenta nie zna ktoś jakiegoś adresu co by można ściągnąć jakieś oprogramowanie

2. Jak wyłącze komputer to dysk nadal sobie chodzi

Jakie oprogramowanie masz na myśli?

Popraw tytuł na konkretny.

nie ma, system widzi taki dysk właściwe jak compact flash (tylko że o większej pojemności)

jak wyłączysz komputer to usb nie jest już zasilane.

nie jest zasilane, jeśli odłączy od sieci… a w większości kompów (u mnie w lapie nie - lap) po wyłączeniu komputera USB nadal ma prąd - mycha się świeci np, poza tym kolega napisał

Ja bym go wyłączał… Po kiego czorta ma działać 24/h??? To niepotrzebne i zapewne niezdrowe dla dysku… (chociaż ktoś tam sobie stwierdził, że im dysk dłużej chodzi, tym lepiej, no ale bez przesady…)

przecież jest to dysk na usb, i nie wymaga dodatkowego zasilania :?, jak wyłączysz kompa to dysk może być podpięty pod kabel nic mi się nie stanie :slight_smile:

No ale nadal będzie chodził i szybciej się zużywał… Ja bym go odpinał :slight_smile:

jak wyłącze komputer, dysk nadal chodzi to słychać więc dlatego pytam czy nie zna ktoś jakiegoś oprogramowania do dysku, żeby można było za pomocą tego oprgramowania wyłączyć dysk np. przed wyłączeniem komputera

A czy po podłączeniu go do portu usb nie pojawia się przypadkiem ikonka bezpiecznego usuwania sprzętu obok zegara?

Jeśli tak, wystarczy na nią kliknąć i usunąć wybrane urządzenie (czyt. wyłączyć)