Dysk zewnętrzny 2,5" czy dysk 3,5" plus kieszeń? cena około 500 zł

Mam pytanie odnośnie kupna dysku zewnętrznego ;). Chciałbym kupić dysk twardy zewnętrzny, myślałem nad dyskiem 2,5” 4TB (myślałem nad Seagate Expansion 4TB za 470 zł) ale po zobaczeniu dostępnych modeli na rynku i poczytaniu o nich, że są dosyć awaryjne i zależy na jaki model się trafi zmieniłem zdanie co do kupna. Zastanawiam się teraz nad zakupem dysku 3,5” z dokupieniem kieszeni zewnętrznej, patrzyłem statystyki awaryjności dysków twardych i najmniej awaryjne są HGST. Nie zależy mi na wielkości dysku i czy będzie musiał być zasilany dodatkowo, najbardziej liczy się dla mnie awaryjność, na dysku będę wykonywał kopie danych kilka razy w miesiącu.

Czy lepiej kupić dysk najbardziej bezwaryjny według statystyk (HGST) z kieszenią czy dysk zewnętrzny 2,5” Seagate Expansion 4TB ? różne opinie mają te dyski zew. a pozostałe też mają dużo negatywnych jak i pozytywnych. Która opcja będzie bezpieczniejsza dla danych?

Czy kieszeń na dysk zewnętrzny 3,5” też jest ważna jakiej jest firmy ?

Jakość zewnętrznych kieszeni jest fatalna… w zasadzie nie ma dobrych i tanich a te drogie często też są do bani…

Jeżeli celujesz w 3.5 cala HDD to mogę polecić Toshiba P300.
Ja mam wersję 2TB, ale są też większe pojemności.
Używam go głównie do backupów i maszyn wirtualnych.

Seria X300 też ma dobre opinie i jest szybszy.

Generalnie sama technologia HDD jest stara i nie ma gwarancji, że taki dysk nie nawali.
Najlepiej mieć macierz RAID (np. 1 - mirroring), ale to już większe koszta.

Zewnętrzny dysk rozumiem taki podłączany przez USB. Jeśli wybierzesz 3,5 cala to musi on mieć zewnętrzne źródło zasilania ponieważ USB nie będzie w stanie rozpędzić jego talerzy. W przypadku dysku 2,5 cala zależy od płyty głównej i tego jak stabilne zasilanie jest w stanie utrzymać.
Problem nie dotyczy dysków SSD które nie potrzebują takiego nagłego skoku zasilania jak dyski HDD podczas startu talerzy.

Awaryjność zewnętrznych dysków HDD może wynikać właśnie z niedoboru zasilania z jakim muszą się spotykać. Oczywiście to mój wniosek.

Ja podłączając dysk HDD 2,5 cala przez najtańszą kieszeń z USB 3.0 nie miałem problemów i byłem bardzo zadowolony. Jednak podłączałem go przez specjalnie do tego celu zakupiony HUB USB 3.0 z zewnętrznym zasilaniem. Na takie rozwiązanie zdecydowałem się z 2 powodów. Pierwszy większa pewność, że na portach jest odpowiednio mocne zasilanie, drugi to nie chciałem niepotrzebnie obciążać płyty głównej, tym bardziej że podłączałem na raz HDD i SSD.

Posiadam też dysk zewnętrzny 3,5 cala WD Elements który ma swoje źródło zasilania. Mam go kilka lat, przeżył upadek z pierwszego piętra (nie był to lot opadający, swobodny), a za nim wylądował przeleciał jakieś 10 metrów w dal. Więc można powiedzieć, że z niego niezły podróżnik jak na dysko. Mimo to nadal działa, ale nie trzymam na nim żadnych kopii danych.

według statystyk (HGST)

Czyli WD a te statystyki to raczej jako ciekawostka, mieszanie drogich i tanich dysków i każdego w różnej ilości…

Jak ma być tylko domowy kup sobie sieciowy i niech stoi w jednym miejscu:
Dysk sieciowy WD MyCloud Home 4TB WDBVXC0040HWT-EESN http://zwarty.pl/C7uiJLll

Ciekawym dyskiej jest teżSeagate Backup Plus Hub 4 TB - warto mieć go na uwadze

To nie jest dysk 2.5", tylko 3.5" (czyli większy, wymagający osobnego zasilacza jeśli port USB nie da tyle ile on potrzebuje). Dyski (kieszenie) 3.5 są większe i dużo cięższe.

to jest 2,5", 3,5" też jest do kupienia 20 zł taniej

W x-kom w gorącym strzale masz świetny dysk za 279 zł

• USB 3.1 Gen 1
  • Szybka obsługa dużych plików
  • aluminiowa obudowa