Zastanawiam się nad kupnem dysku zewnętrznego 2’5cala 1TB + obudowa ze złączem e-sata i pojawiają się pytania:
Jak wygląda to z punktu widzenia poboru mocy i czy na połączeniu jedynie przez e-sata nie będzie żadnych problemów z racji braku zasilania przy takiej objętości dysku.
Cenowo zauważyłem, że lepiej kupić osobno dysk i obudowę… ale jak to wygląda z jakością? Czy może lepiej szarpnąć się trochę więcej za gotowca?
Zastanawiam się również czy mniejszy dysk nie będzie bardziej wydajny niż 1TB?
Wszystko zależy od konkretnego modelu, 1TB na 2 talerzach 7200obr/min będzie zdecydowanie szybsze niż 500GB na dwóch talerzach 5400obr/min. Co do poboru mocy, to przy porządnej obudowie powinno być napisane w manualu jaką moc może dostarczyć wsadzonemu dyskowi. Większe dyski niekoniecznie potrzebują więcej prądu, 2 talerze po 500GB 5400obr/min zapewne będzie mniej potrzebował, niż 2 talerze po 250GB ale 7200obr/min, ale wszystko zależy od konkretnego modelu.
Rozmawiamy ogólnie o dyskach 2’5 cala bo zaczynam się na razie orientować w temacie.
Wiem, że 2’5 cala ma max 5400obr/min. Będzie to dysk zewnętrzny podpięty do laptopa, dlatego zależy mi na 2’5 cala bo do nich nie trzeba zasilania zewnętrznego… chyba że się mylę?