Dysk zewnętrzny i problem z uruchomieniem komputera

Sprzęt:

*Płyta główna MSi k9a2 platin~

Na stałe zainstalowane ma:

-DVD

-hdd Samsung sata2/(c:/)

-hdd wd sata2

*Dysk zewnętrzny to samsung, identyczny jak w blaszaku.

sposób komunikacji z komputerem eSata

Założenia :

Komputer wyłączony

Podpina się kabel do front panelu.

Uruchamiamy komputer i po pewnym czasie występuje informacja o “szukaniu sterowników”

Diody z dysku zewnętrznego pulsują, co oznacza aktywność.

Niecierpliwy jestem i dawałem mu do 5 minut po czym restartowałem.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Hej,

eSATA jako port Hot Plug ‘n’ Play może być podłączany w trakcie działania systemu operacyjnego. Może więc warto nieco zmienić zasadę podłączania dysku - najpierw uruchomić system, a dopiero po nim podłączyć dysk przez port eSATA.

Pozdrawiam,

Dimatheus

oh ah… gdyby to działało, to bym nie próbował z wyłączonym :stuck_out_tongue:

Po podłączeniu wtyczki esata, system nie widzi dysku.

system: msVista

Dziękuje za odp i czekam na kolejne :wink:

Hej,

A jakiego dysku używasz - 3,5"czy 2,5"?? I jak są one zasilane?? Należy pamiętać o tym, że port eSATA nie zapewnia napięcia dla urządzeń tak, jak interfejs USB. Konieczne jest więc zapewnienie zasilania dla dysku, by był widoczny dla systemu.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Super. Dysk 3.5 cała, w obudowie wewnętrznej z niezależną linią zasilania. Jeżeli jeszcze jakieś wątpliwości to napisze że: Kable są sprawne.

Dzięki za odp. Ale strzelamy nadal :slight_smile:

Jak podłączysz dysk, to zmienia się coś w Menedżerze urządzeń lub w Zarządzaniu dyskami (ppm na Mój komputer > Zarządzaj).

Sprawdź czy dysk jest widoczny w biosie komputera. Jeżeli tak to napisz będziemy kombinować dalej. Jeżeli bios nie rozpoznaje dysku stawiam na uszkodzony dysk ewentualnie kontroler w obudowie.

jak podłączam dysk… w kompie nic się nie zmienia…

procedury uruchamianie… szuka driversów…

następnie jest możliwość wejścia do biosu.

A jak zaczyna szukać ustawień na dysku zewnętrzym… i mija sporo czasu, to już niechętnie mam czas czekać… i przerywam proces

Także nie jestem w stanie określić czy bios widzi go

Jeżeli dobrze rozumiem komputer zatrzymuje się na POST co zwykle oznacza problem sprzętowy. Jeżeli możesz wyjmij dysk z obudowy i zastąp go jakimś innym np z komputera. Jeżeli będzie działał to znaczy, że uszkodzony jest dysk. W przeciwnym wypadku może to oznaczać uszkodzony kontroler Sata/Ata (zależnie jaki masz dysk) w obudowie bądź jakiś inny konflikt sprzętowy. Tym nie mniej sprawdź obudowę z innym dyskiem ponieważ moja intuicja podpowiada mi, że wina leży w uszkodzonym dysku.

Ale gdyby był uszkodzony dysk, to by pod usb nie działał, prawda?

POST? Search drivers…

Hej,

Czyli obudowa dysku jest wyposażona i w interfejs eSATA, jak i w USB?? Jeśli chodzi o Twoje pytanie… Jeśli USB działa, to oczywiście wyklucza uszkodzenie dysku. Bardziej prawdopodobne wtedy jest po prostu uszkodzenie kontrolera eSATA - albo w obudowie, albo w komputerze.

:arrow: Czy masz możliwość sprawdzenia działania dysku na innym kompie??

Pozdrawiam,

Dimatheus

Działało… teraz nie mam możliwości sprawdzenia.

Hej,

Teraz dopiero to zauważyłem… Może w tym sęk. Czy dysk działa, gdy podpinasz go do portu eSATA z tyłu komputera - w końcu płyta jest w nie oryginalnie wyposażona.

Pozdrawiam,

Dimatheus

tylnie wyjście esata… to już inny kontroler… któremu w ogóle nie ufam… bo żaden sprzęt podłączany pod niego nie jest widoczny dla biosu… //chyba kwestia update// którego nie mam ochoty robić… a dlaczego ? Bo to kolejny poważny etap, a znając życie… coś pójdzie nie tak… i firma ucierpi na tym.

Hej,

Może tak, a może i nie. Jeśli port eSATA przedniego panelu jest podłączony do wyprowadzenia tegoż portu na płycie głównej, to praktycznie jest to jeden i ten sam kontroler…

Nie jest widoczny w BIOS’ie - ale czy jest widoczny w systemie?? Czy po podłączeniu dysk widziany jest w systemie, czy nie bardzo?? A może w samym BIOS’ie są ustawienia, które definiują pracę portu eSATA??

Pozdrawiam,

Dimatheus

Ta płyta msi ma dwa kontrolery

* 4 wyjścia na płycie (w środku)

* 2 wyjścia na płycie (w środku) + 2 wyjścia na zewnątrz

Jak uruchomimy bios, to widać czy coś jest podłączone pod dany wtyk, tak?

Jeżeli odpowiedź jest potwierdzająca, to bios w 4 pozycjach opisuje jeden kontroler, a drugiego nie ma…

Hej,

Zgadza się - za pierwsze 4 odpowiada kontroler w mostku południowym. Za pozostałe dwa port SATA - oznaczone na płycie kolorem czerwonym - oraz za ich wersje zewnętrzne - czyli eSATA - odpowiada kontroler Promise T3. Sprawdź więc w ustawieniach BIOS’u - najpewniej w zakładce Integrated peripherals, czy kontroler ten jest włączony i spróbuj podłączyć dysk pod porty eSATA z tyłu komputera.

Tak, powinno tak właśnie być.

Co potwierdzałoby, że prawdopodobnie kontroler Promise jest wyłączony.

Swoją drogą powiedz mi, jak masz podłączony port eSATA na przednim panelu - do którego portu go podpinasz??

Pozdrawiam,

Dimatheus

2 esata na przednim panelu,

Każdy do oddzielnego kontrolera

Wycinek poszczególnych opcji

BIOS

*Standard CMOS Features

IDE Primary Master.........Not detected

IDE Primary Slave...........Not detected

SATA1........................Samsunghd642jj

SATA2........................Not detected

SATA3........................PioneerDVD-RW

SATA4........................WDC WD10EADS

*Advamced BIOS Features

BOOT sector protection....disable

QUICK BOOTING.............enable

IOAPIC function.............enable

*Integrated Peripherals

USB Device Legacy Support disable

Lan option ROM..............enable

Onboard IEEE 1394 Controller enable

Extra Raid Controller.........enable

on-chip ata device

.........pci ide busmaster.........disable

.........on-chip sata controller....enable

.........RAID MODE.................ide

I/O DEVICE

.........com port1..................3F8/IRQ4

Nie mogę znaleźć uruchomienia tego drugiego kontrolera.

W obudowie zewnętrznej mam identyczny dysk co w blaszaku samsung~

Dążę do ukazania się w biosie czegoś takiego:

SATA2…Samsunghd642jj

Po wymianie kabla coś się ruszyło

Hej,

Czyli rozumiem, że jeden do niebieskiego, a drugi do pomarańczowego??

Wydaje mi się, że uruchamiasz go poprzez opcję on-chip sata controller. Bardziej jednak zastanawia mnie opcja Extra Raid Controller…enable - gdzieś czytałem, że uruchomienie RAID’a na jednym z kontrolerów, powoduje problemy z drugim… Może więc warto by wyłączyć tę opcję - w końcu chyba nie masz utworzonej macierzy RAID. I po zmianie ustawienia warto sprawdzić, jakie możliwe opcje występują przy …RAID MODE…ide.

Czyli działa, czy nie do końca??

Pozdrawiam,

Dimatheus

widzi; transfer ~70mb/s

ale… nie jest pluginowate… konieczny jest restart