Witam, przymierzam się do zakupu zewnętrznego dysku twardego, 1,5TB. Mam dylemat teraz ponieważ mój laptop posiada wejście eSATA. Słyszałem, że transfery są szybsze niż przez USB ale czy jest to wyraźnie odczuwalne? Dysk będzie służył mi przede wszystkim do składowania filmów i tworzenia na nim kopii zapasowej (500GB cały dysk z laptopa) za pomocą “kopia zapasowa systemu Winows 7”. Kopię będę robił co tydzień, 500GB to sporo więc jeśli szybkość transferu byłaby dużo większa niż przy USB to warto zainteresować się dyskiem na eSATA?
USB 2.0 oferuje maksymalny transfer 57MB/s a eSATA 300MB/s. Wszystko zależy od tego, jaki maksymalny transfer oferuje dysk, który kupisz. Tak czy siak ja bym wybrał USB. Dlaczego? Uniwersalność i możliwość podłączenia wszędzie, a interfejs eSATA nie każdy posiada.
Samsung który mam na ulotce posiada i eSATA i USB. 60zł droższy jest za gniazdo eSATA…
Najlepszy z gniazdem eSATA (podłączasz pod swego kompa) i USB (podłączasz na innym kompie jesli nie ma eSATA)
57MB/s teoretycznie, ale tak na prawdę jest to maksymalnie około 33 MB/s.
Powiedziałbym, że USB by wystarczyło, ale jak chcesz robić raz na tydzień kopię zapasową 500GB, to zdecydowanie bierz eSATA.
Chyba że sobie będziesz zostawiał na noc lapka, żeby robiła się kopia, to wtedy przez USB może sobie lecieć.