Dysk ADATA HDD HD720 USB.3.0. Sprawdzałem na różnych laptopach, PC i to samo. Dysk nie działa po podłączeniu, tzn. wyskakuje że podłączyło dysk ale robi się on pod nazwą “dysk lokalny” z błędami typu “plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny dysk zewnętrzny”. Robiłem też na innym kablu i niestety to samo. Ale co dziwne to jak podpinam dysk do TV SONY, dysk wczytuje sie normalnie i mogę oglądać np. filmy. Dysk podpięty w kompa, widać go przez biosa. Gdzie przyczyna? Z dnia na dzień przestał odpowiadać, nawet gdyby spadł… ale nie spadł itd… Szkoda bo mam tam ważne rzeczy na tym dysku a nie wiem jak go można odzyskać…
Jakiś taki zapis z dysku mówi coś to komu?
_ Device USBSTOR\Disk&Ven_ADATA&Prod_HD720&Rev_9102\45A1264E804D&0 was configured.
Jak nie mam jak mam. Podłączam i widze że mam tam te wsztstkie rzeczy co mialem i moge filmy odpalic np. I działają. Poza tym ile razy dysk podłaczalem do roznych tv i wszystko zawsze dzialolo bez problemu.
Pierwszy komunikat po podpięciu to “nazwa katalogu jest nieprawidłowa”, drugi “plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny”. We właściwościach, widzi dokładny model dysku… No i tu zaczyna sie problem. Nie wiem jakim cudem ale system plików zrobił sie na RAW.
W tej sytuacji pozostaje Ci jedynie odzyskanie (konwersja) zawartości z trybu RAW do trybu NTFS.
W tym celu trzeba zastosować jednak płatne oprogramowanie, np. M3 Data Recovery, Mini Tool Data Power Recovery itp. Podobno taką konwersję z RAW do NTFS można zrobić i innymi sposobami. Ja je nie znam.