Dysk zewnętrzny nie odpowiada na komputerach. Dziwne!

Dysk ADATA HDD HD720 USB.3.0. Sprawdzałem na różnych laptopach, PC i to samo. Dysk nie działa po podłączeniu, tzn. wyskakuje że podłączyło dysk ale robi się on pod nazwą “dysk lokalny” z błędami typu “plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny dysk zewnętrzny”. Robiłem też na innym kablu i niestety to samo. Ale co dziwne to jak podpinam dysk do TV SONY, dysk wczytuje sie normalnie i mogę oglądać np. filmy. Dysk podpięty w kompa, widać go przez biosa. Gdzie przyczyna? Z dnia na dzień przestał odpowiadać, nawet gdyby spadł… ale nie spadł itd… Szkoda bo mam tam ważne rzeczy na tym dysku a nie wiem jak go można odzyskać…

Jakiś taki zapis z dysku mówi coś to komu?

_ Device USBSTOR\Disk&Ven_ADATA&Prod_HD720&Rev_9102\45A1264E804D&0 was configured.

Driver Name: disk.inf
Class Guid: ‹4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318›
Driver Date: 06/21/2006
Driver Version: 10.0.17134.1
Driver Provider: Microsoft
Driver Section: disk_install.NT
Driver Rank: 0xFF0006
Matching Device Id: GenDisk
Outranked Drivers: disk.inf:GenDisk:00FF2002
Device Updated: false
Parent Device: USB\VID_125F&PID_A51A\45A1264E804D

Device USBSTOR\Disk&Ven_ADATA&Prod_HD720&Rev_9102\45A1264E804D&0 was started.

Driver Name: disk.inf
Class Guid: ‹4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318›
Service: disk
Lower Filters:
Upper Filters:
_

I to zapis możliwe że z dnia w którym ostatni raz dysk działał, czyli jakiś około miesiac temu go ostatni raz używałem, i po logu by sie zgadzało.

O ile wiem to telewizory Sony tworzą na dyskach usb własną unikalną partycję, którą odczytywać można tylko na tym konkretnym telewizorze.

Jak mam sobie z tym poradzić?

“Dysk Zewnętrzny zaczął nie odpowiadać” czy przestał odpowiadać?
Może bez adwokata nic nie powie…

A tak poważnie wejdź w zarządzanie dyskami, usuń mu partycję, utwórz nową i nie podłączaj więcej pod badziewie SONY…
Jeżeli tak nie dasz rady to https://www.dobreprogramy.pl/HDD-Low-Level-Format-Tool,Program,Windows,26933.html

Jasne zrobiłbym mu nową partycje ale… Tam mam wazne rzeczy? i mam to tak sobie usunąć?

Masz tam to co zapisał TV.

Kto gdzie? Chce w pierwszej kolejnosci odzyskac dane a nie formatowac.

Hmm, od momentu w którym podłączyłeś ten dysk do TV już nie masz tam tych danych :slight_smile:

Jak nie mam jak mam. Podłączam i widze że mam tam te wsztstkie rzeczy co mialem i moge filmy odpalic np. I działają. Poza tym ile razy dysk podłaczalem do roznych tv i wszystko zawsze dzialolo bez problemu.

OK, co zatem widzisz po podłączeniu dysku pod PC?
Jaki system plików ma partycja?

Pierwszy komunikat po podpięciu to “nazwa katalogu jest nieprawidłowa”, drugi “plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny”. We właściwościach, widzi dokładny model dysku… No i tu zaczyna sie problem. Nie wiem jakim cudem ale system plików zrobił sie na RAW.

W tej sytuacji pozostaje Ci jedynie odzyskanie (konwersja) zawartości z trybu RAW do trybu NTFS.
W tym celu trzeba zastosować jednak płatne oprogramowanie, np. M3 Data Recovery, Mini Tool Data Power Recovery itp. Podobno taką konwersję z RAW do NTFS można zrobić i innymi sposobami. Ja je nie znam.

Próbowałeś pod Live Linux?
Jaki model TV dokładnie?
Jest w TV DLNA MediaShare?