Dysk zewnętrzny - nie rozpoznano urządzenia USB


(Devv93) #1

Mam dość głupi problem.

Zamiast kabla od dysku wziąłem kabel, który też pasował, bo leżał bliżej ;p I teraz nie mogę korzystać z kabla dołączonego do dysku, bo pisze, że nie można rozpoznać urządzenia USB(kod 43). Sprawdzałem na innym kompie i tak samo.

Kabel od dysku(I) ma 2 wyjścia USB, a ten którym podłączyłem to kabel(II) z 1 wyjściem USB.

I: http://img2.burak.pl/img/4/5/6/a/kabel- ... embird.jpg

II: http://gpsx.pl/zdjecie,2491,kabel-usb-2 ... k-inne.jpg

Dysk kupiłem na allegro i gwarancji żadnej nie mam :< Mój dysk to Hitachi x500.


(jas_fasola) #2

Możliwe że zdechła obudowa. Ale nie można wykluczyć też awarii obu kabli. Teraz niestety robią słabe jakościowo. Najlepiej było by sprawdzić sam dysk podpinając go do kompa normalnie.


(Devv93) #3

Podpiąłem kabel 2 i teraz tylko nim mogę podpiąć i dysk działa. Kablem 1 pojawia się właśnie ten problem.

Dodatkowo gdy podłączyłem kabel 2 pojawiła się informacja, że urządzenie może działać wolniej i że trzeba skorzystać z usb 2.0.

-- Dodane 04.05.2011 (Śr) 18:30 --

ODŚWIEŻAM

-- Dodane 04.05.2011 (Śr) 23:37 --

Pomoże ktoś?


(Alonewolf) #4

Idź do znajomego i sprawdź czy na jego komputerze podepniesz ten dysk za pomocą kabla 1 (jeśli się uda to wiadomo że dysk sprawny w 100%).

Będzie to oznaczało że problem jest ze sterownikami USB w systemie. Jeśli jednak nadal będą występowały błędy w połączeniu dysku oznacza to awarię dysku (zasilania) spowodowane bądź spaleniem części odpowiadających za zasilanie albo uszkodzeniem oprogramowania sterującego zasilaniem USB. O ile elektronika jest cała, można pokusić się o "zresetowanie" ustawień na fabryczne. Niestety nie znam (jak na razie) żadnego programu do tego typu "naprawy" ale postaram się takowy znaleźć. Może ktoś kto tu zajrzy podpowie szybciej czego użyć, zanim coś znajdę - sam też poszukaj, co dwóch to nie jeden.

Pytania: Jaki masz system i sprzęt (płyta główna) oraz co to za dysk zewnętrzny (firma, model, pojemność, nr. seryjny - może jest na nim jakiś przycisk do resetu). Możliwe też że instalacja któregoś Service Pack-a dla Windows (jeśli ten system posiadasz) rozwiąże problem rozpoznawania urządzenia (jeśli to wina sterownika USB chipsetu).


(Devv93) #5

Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem dysk na innym komputerze.

Mój komp: Win7, everest mi nie podaje nazwy płyty głównej, w informacjach systemowych również nie mogę znaleść, ale na pudełku pisze MSI p35 Neo

Dysk: Hitachi x500 500GB 0S00232

Niestety nic nie znalazłem o resetowaniu do ustawień fabrycznych :<