Kupiłem dysk 1Tb do dekodera canal+(dawne NC+) WiFi Premiumbox.
Obsługuje do 1Tb dyski.
Dysk zewnętrzny Seagate Expansion
https://www.mediaexpert.pl/dyski-twarde-zewnetrzne/dysk-seagate-expansion-portable-1tb-hdd-czarny,id-465579?gclid=Cj0KCQjw6eTtBRDdARIsANZWjYY1YYp3Kv8Rnp31mW8Y5ZAvX9EjRp2GMzlE825eORbCDuN6hAgEOOAaAjQyEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Niby wszystko ok, odtwarza filmy ale… Sporadycznie przycina odtwarzanie tak jakby buforowało (przy odtwarzaniu z wifi taki efekt jest). Kurcze nie wiem czy dysk reklamować czy to problem z zasilaniem z portu dekodera…
Proszę o fachowe wypowiedzenie się. I podpowiedź jaki kabelek kupić, bo widziałem też typu Y ale same przedłużki usb 3.0(czy taki byłby wystarczający?)
Podpiąłem dysk pod PC, port usb 2.0 i wykonałem test na ATT0 przy użyciu grubszego i krótszego kabla od dysku GoodRam oraz opcjonalnego 30cm dołączonego do Seagate(str. lewa kabel GoodRam/ str. prawa kabel Seagate dłuższy) Nie wiem co myśleć hm… Na porcie USB3.0 max transfer 350mb/s coś jakby za mało…
Ci ciekawe gdy film odtwarzam z rana(czyli po tym jak calą noc nie używam dysku) film idzie elegancko t.j. 15min filmu bez zacinki; włączyłem ponownie ten sam film i w ciągu 10min zacina 6razy…(chodzi o fimy nagrywane dekoderem cyfry+ dawniej NC+)
Nie wiem czy go reklamować czy to może problem z zasilaniem dysku… Oryginalny dysk od NC+ ma 5V/1A 5400rpm 500gb. Teoretycznie powinien zewnętrzny nie wymagać dodatkowego zasilania… Pobór pradu dysku Seagate przy odtwarzaniu to 450-580mA (wskazania adapteru mierzącego )
Pozdrawiam