Dyski osiągają większe temperatury niż procesor?

Zwie się ULTIMATE BOOT v5.3.6

Dziwne na początku fixował sprzęcik teraz normalnie chula :confused:

wcześniej to nawet ikony na pulpicie nie mogłem przesunąc :slight_smile:

Tylko wiadomo dalej te temperatury mnie martwią :wink:

Na żadnym z testów temp nie przekroczyły 50 stopni. Oba dyski mają niestabilne sektory i dlatego może chodzi raz lepiej raz gorzej. Można zrobić jeszcze testy obu dysków z zakładki Error Scan z pustym kwadracikiem (nie ma znacznika) przy Quick Scan, czy skan wykaże czerwone kwadraciki oprócz zielonych. Przy dysku WD2500 może też się zatrzymać test jak w benchmarku albo przymulić, to wyłącz wtedy test, chyba że przejdzie do końca i ile pokaże ostatecznie czerwonych pól.

Natomiast jak zasilacz masz z tkzw. czarnej listy, poczytaj w necie, to należy wymienić na markowy z tkzw. białej listy.
Ja na dzisiaj kończę, może inni pomogą

Dobrze miłej nocy życzę :wink:

A więc okazało się, że w rzeczywistości dyski mają niewielki przebieg.

Dysk 250GB zanotował najwyższą temperaturę 61 stopni C. To dużo, ale podejrzewam, że mógł być to jednorazowy przypadek i nie ma to w sumie większego wpływu na nic.

Dyski (lub płyta główna lub kabel sata) są w złym stanie, zwłaszcza 250GB co potwierdza nawet benchmark i parametry: 01,c5,c6,c7,c8. (Bluescreeny często pojawiają się od c7)
Ten 400GB też ma trochę: 01 i c5. Co dziwne żaden nie ma błędów w 05.

Spróbuj zamienić kable sata w tych dyskach i ponowić benchmark dla nich. Zobaczymy czy coś się zmieni.

@sensu, wskaż gdzie wyczytałeś 61 stopni w historii, bo ja widzę 61 w Benchmarku ale MB/sec, a to nie są temp. Chociaż w praktyce mogło skoczyć do takiej temp. Przy ewentualnym istnieniu badów, może tak zamielić dyskiem że i taka temperatura, może choćby sporadycznie wyskoczyć. Z wyników jakie są , należy jeszcze potwierdzić istnienie badów w użyciu, dlatego kazałem porobić error scan obu dysków. Kabel sygnałowy, też jak najbardziej do podmiany, tym bardziej że dysk z błędami crc jest systemowym i po wymianie sprawdzić czy będzie lepiej. Osobiście nie widzę potrzeby robienia benchmarków, bardziej pierwsze error scan na potwierdzenie badów w użyciu, ale nic specjalnego nie stoi na przeszkodzie aby je zrobić, jak autor będzie miał czas.

Norma temperatur wynosi max 60 stopni celcjusza.

Dla dysku 250GB parametr BE worst: 100-39=61

A dla dysku 400GB najwyższa temperatura jest w C2 worst, czyli: 150-94=56 stopni C

@sensu, no dobra, jeśli zastosować ten schemat obliczeń ze smart odnośnie temperatur, to u mnie na jednym z dysków wyszła by pewna liczba jako temp. najwyższa osiągnięta. Ale z dam się na Ciebie i jaki Tobie wynik wyjdzie.
Więc też dysk WD, nie ma atrybutu (BE), jest tylko (C2) podobnie jak dysk autora WD400 GB a ten do obliczenia WD500 GB. Nie zapisywałem temp. ale monitoruje i wiem jaką temp. max nie osiągną ten dysk.

ID Current Worst ThresholdData
(C2) Temperature 111 102 0 32

Teoretycznie, a w praktyce większość dysków laptopowych ma średnią pracy 55 stopni i więcej.

Ale oczywiście czym niższa,tym lepiej i 45 stopni to bardzo OK temperatura.

Twój miał tylko 41 stopni. Bardzo dobrze.

@sensu, liczę trochę inaczej, można powiedzieć w bardziej prosty sposób i wychodzą te same wyniki w trzech przypadkach.
Dysk autora WD25000JS, jak dobrze znalazłem , producent określił na ten model max temp. 55 stopni celsjusza Czyli przy 61, przekroczyło założoną max dla danego modelu.
Dalsze wypowiedzi, zależne od odpowiedzi autora, nie ma co się rozpisywać bez dodatkowych danych dla danego przypadku.

Domyślam się, że dodajesz różnicę między current i worst do obecnej temperatury.

Czy uszkodzenie dysku od temperatury objawia się czymś szczególnym czy nie można tego stwierdzić?

http://prntscr.com/fvhhws dysk nie systemowy

http://prntscr.com/fvhig8 dysk systemowy

@PZwitam. Zrobiłeś skan Error Scan z opcją jako szybki skan, jest zaptaszkowane przy Quick Scan. Taki skan, często nie wykazuje badów. Jeśli już, to przynajmniej skan wolny i odznaczony kwadracik przy Quick Scan. A najlepiej, to skanowanie nie z poziomu systemu jak robi to program np. MHDD.

Dobrze problem został rozwiązany komputerek śmiga jak nigdy :wink: przerobiłem wiatrak od AMD tak by mógł chłodzić dyski :wink: i wiem że to wina zasilacza ale jak podzespoły są w normalnej temp. to zasilacz też jest ok :wink: