Dyski SSD ADATA - kolory i znaczenia

Witam,
Szukam i szukam w necie opis kolorów i opisów zastosowań takich dysków, ale nie mogę znaleźć. Chodzi mi o kolory dysków SSD ADATA. Czy tylko niebieskie są dobre, a inne zielone lub w innym kolorze są stosowane w laptopach, czy jako dysk zewnętrzny (np: jako dodatkowy zewnętrzny dysk twardy na dane). Jak to jest z kolorami. Bo WD też ma kolory, ale tu wiem, jakie dyski są do jakich zastosowań. A jak z ADATĄ? Widziałem dyski SSD zielone, że są tańsze, a jeden napisał komentarz, że stracił po 10 dniach dane. Jak to jest z tymi kolorami?

Bo kupił wersję trial, za pełną trzeba dopłacić.

A tak poważnie nie ważne kolory, ważne dane jak rodzaj pamięci i szybkość.

Jednym niebieski działa dłużej niż żółty… Kupiłem sobie dysk SSD M.2 256GB za 350zł i zdechł po tygodniu, a drugi szybszy za 230zł i zyje do dziś (8msc).

Jeżeli chodzi o produkty tej firmy, to nie wiem czy w ogóle jakieś są dobre.
Mam co do tego poważne wątpliwości.

Polecam natomiast samsunga (seria evo, na magazyn może być qvo), a z tańszych dysków micron (sprzedawane również pod marką crucial).

Pytam, ponieważ planuję zmienić dysk z HDD na SSD na komputerze, gdzie jest Windows 7 a płyta ma interfejs SATA 2 (będzie działać, ale nie wykorzysta całego potencjału SATA 3). I też sklonować przenosząc dane na SSD. Zapytałem o kolory, bo jest 120GB i starczy mi na W7 taki dysk: https://www.euro.com.pl/dyski-wewnetrzne-ssd/adata-ultimate-su650-120gb_1.bhtml

Na kompie z W10 mam ADATA i nie mam zastrzeżeń. A mam od prawie początku stycznia 2018 roku.

Kup Lite On’a - w promocji 69 PLN:

Przy tej pojemności szkoda bawić się w jakość. Jak padnie, to weźmiesz nowy - x-kom dyski wymienia na nowe od ręki.

Za 95 się nie opłaca.
Można dostać dyski tańsze, a do starego komputera nie ma sensu niepotrzebnie dokładać.

W przypadku tego SU650 producent nawet nie chwali się zastosowanymi pamięciami, a w wyższym modelu SU800 siedzą TLC. Wniosek z tego taki że w środku są albo najbardziej parszywe TLC jakie udało się znaleźć, albo QLC co przy tak małej pojemności jest absurdem.

Właśnie o to chodzi, aby dać jakiś sensowny dysk SSD do starego kompa w celu płynniejszej pracy na nim.

Dysk po zdechnięciu kompa zawsze można użyć w innej maszynce.

Co do dysków SSD ADATA 2,5" to patrzałem na stronie producenta i w jednym miejscu daną informację podaje, w innym nie… wybierasz MLC i pokazuje się ten sam dysk co po wybraniu TLC. Trzeba by czytać całą specyfikację z pdf lub krążyć po sieci.

Dla SU800 producent podaje 3D TLC, dla SU650 żadnej informacji nie ma, nawet w pdf.

W internetach piszą “3D NAND TLC”.

Ja ze swojej strony mogę polecić https://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-bx500-120gb-sata3-ct120bx500ssd1-4141970/
Takie montuję gdy wymieniam stare HDD. Na system, programy i jakieś pierdoły spokojnie starcza.

Dzięki za odpowiedzi, ale najpierw zakupię obudowę do SSD, aby sklonować HDD. A dopiero później dysk SSD i raczej kupię ten zielony, jakos bardziej do mnie przemawia, choć będę rozglądał się nad innymi dyskami.

Opłaca się, o ile koszt nie jest za duży. A wydać 100zł na dysk, to żaden koszt. I opłaca się, bo z SSD system szybciej będzie ładować się:)
I jeszcze ten dysk do mnie przemawia https://www.euro.com.pl/dyski-wewnetrzne-ssd/kingston-a400-120gb.bhtml.