Używam dysku SSD OCZ Vertex w systemie Windows 7. Wyłączyłem wszystkie niepotrzebne usługi, które niepotrzebnie obciążają urządzenie oraz przyczyniają się do zużywania go a nie dają dodatkowych korzyści (defragmentacja, indeksowanie, plik wymiany). Nie znalazłem nigdzie informacji o tym aby wyłączyć cache przeglądarki a przecież ta opcja podczas przeglądania netu zapisuje na dysku masę malutkich plików itd.
Czy ktoś obeznany może się wypowiedzieć w tym temacie? Może nie warto wyłączać cachowania? Wiadomo, że przeglądarka zwolniła… :?
W Menedżerze zadań jest przydatne narzędzie Monitor Zasobów. Możesz zrobić podgląd jak pracuje dysk w danym momencie (które usługi działają na dysku). Nie wyeliminujesz pewnych operacji zapisu na dysku. To nie możliwe.
Wyłączenie cache to bezsens w przypadku gdy kupujesz SSD dla większego komfortu i szybkości działania…
Jedyne co mogę poradzić to ustaw duży cache i aby nie był opróżniany przy zamykaniu.
Mówię o cache przeglądarki. Ja akurat używam innej niż ff i jest w niej opcja ustawienia wielkości pamięci podręcznej na HDD oraz w RAM plus opcja usuwania zawartości przy zamykaniu przeglądarki. Są też zaawansowane ustawienia w każdej przeglądarce.