Dyski SSD M.2

Złącza tych dysków maja 2 lub jedno wcięcie. Ja w moim złączu mam jedno wcięcie ale dysk z 2 wcięciami też pewnie by wszedł. Czy to obojętne jaki dysk kupię?
Długość musi być chyba do 4cm.

Dyski m.2 z dwoma złączami to tak naprawdę dyski SATA. Są dużo wolniejsze od tych z jednym złączem. Te z jednym złączem to dyski PCIe, które szybkością zmiatają dyski SATA pod dywan. Dwa ostatnie dyski ze zdjęcia używają tych samych złącz. I nie jest to obojętne jaki dysk kupisz. Musisz kupić taki dysk który będzie pasował do twojego złącza na płycie głównej.

To, o czym piszesz to tzw. klucz dysku M.2 i ma on niewiele wspólnego z obsługą SATA czy PCIe (przykłady dysków PCIe z 2 “wcięciami” Kingston A1000, Patriot Viper VPN100, Apacer AS2280P2, Intel 800P). Jeśli kupujesz SSD NVMe to upewnij się, że płyta główna obsługuje taki protokół (bo SATA to praktycznie wszystkie obsługują). A więcej dowiesz się tu.

W BIOS mam jakieś funkcje NVMe czyli ten środkowy będzie dobry.
Dzięki trochę to zawiłe. Dla mnie ważna jest moc takiego dysku niektóre mają 3.3V 1A a niektóre 3A!!!
To tak jak te nowe SSD niektóre grzeją się do 80C a niektóre do 40C. :grinning:

Dopuszczalne wymiary i rodzaje złączy (kluczy) są opisane w specyfikacji płyty głównej.
Jeśli nie możesz tego znaleźć to przynajmniej podaj, jaki masz model…

O nieeeeeeeee przeczytałem artykuł kolegi Cezara i jestem tak skołowany, że bez suwmiarki i lupki się nie obejdzie. :nauseated_face:

W zasadzie nie potrzebujesz tej wiedzy. Wystarczy wziąć instrukcje obsługi, albo nawet samą specyfikację płyty głównej :man_facepalming:

Nie podpowiadaj! Prawdziwy mężczyzna zagląda do instrukcji tylko w ostateczności :rofl:

Nie ma kontaktu z producentem żadnych sterowników instrukcji tylko krzaczki :grinning:

Jaką posiadasz płytę główną? Czy to laptop?