Dyskusja o "Linux instrukcja"

Spodziewaj się maila od Ryśka Stallmana.

„Drugą z nich są osoby grające w gry nie oferujące zaawansowanej grafiki. Znaczna większość takich gier powinna bez większych problemów działać poprzez WINE i w zależności od tytułu wydajność powinna być porównywalna do gry uruchomionej na maszynie z Windowsem. Polski sklep GOG oferuje ogromną ilość gier bez DRM, przeważnie świetnie działających pod Linuxem. Warto wspomnieć, że część gier, które nie działają poprawnie pod Windowsem 10, działa poprawnie na Linuxie.”

Tutaj bym dodał, że GOG oferuje także natywne gry. Niektórzy twierdzą, że większość gier na GNU/Linux to indyki, więc wspomnienie o nich tutaj jest, moim zdaniem, istotne.

Karty Graficzne - Zintegrowane karty graficzne AMD i Intela oraz zwykłe dedykowane karty graficzne AMD, świetnie działają pod Linuxem, posiadają otwarte sterowniki oraz wspierają wiele otwartych technologii.
Karty graficzne Nvidii są odradzane, z powodu posiadania zamkniętych sterowników, które to sprawiają wiele problemów.

Jakie to problemy sprawiają zamknięte sterowniki nVidia pod Linuksem o których nie wiem? Może masz na myśli hybrydowe karty graficzne w laptopach? Jeśli tak to doprecyzuj, bo jeśli chodzi o wydajność to nVidia nadal bije na głowę Radeony :wink:

Strony, fora, działy i tagi związane z tematyką Linuxa gdzie możecie znaleźć pomoc

To mnie rozbawiło :wink: Lepiej już było podać tylko link do tematu z przydatnymi linkami.

Dodaj też żeby nie aktualizować KDE Neon w konsoli przez APTa. Bo można rozwalić system.Tylko
$ pkcon refresh
$ pkcon update
Bo ludzie po Mintach i zwykłym Ubuntu będą na pewno próbowali.

Z tego co testowałem, to system nie pozwala na wykonanie apt upgrade, tylko wypisuje informacje o konieczności użycia pkcon update

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.