Któraś aktualizacja forum dodała przerabianie linków na aktualny tajtyl (lub meta tajtylem, gdy ktoś używa innego w meta danych…) używany w witrynie a linki z meta opisem pod np. Facebook mają ramki (nawet z grafiką - losowa lub umyślnie wybrana):
Być może Radek zaczyna cofać to wymuszając składnie MD, HTML, BBcode. Jak dla mnie oba bajery można dla linków wyłączyć.
Zerknąłem w kod posta i wychodzi, że to miesza Bartek, ustawia preferowaną nazwę lub kopiuje tajtyl witryny umyślnie.
Niby z pomocą CSS można ukryć nazwy z pierwszego posta i eksponować brzydsze URL-e - 5 minut pracy i ruszy w Stylus*, uBlock Origin i AdGuard. Jedynie Font-Size będzie do poprawki.
* - ten można zastopić małpkami: TamperMonkey, ViolentMonkey, GreaseMonkey (część platform z user.css-em dodaje instalowanie jako skrypt (.user.js))
Linki-GNU-Linux.txt - z nowszym uBO: klikamy na linku PPM i wybieramy subskrybuj tę listę z wysuwanego menu dodatku „uBlock Origin”.
Lista/filtr działa od przeładowania strony lub wymuszenia aktualizacji dodatku jak ktoś ma starą wersję.
Sens może być przy pionowym układzie monitora wtedy jest ze 3 razy niżej niż najeżdżamy.
Teoretycznie link można wrzuć do atrybutu title w MarkDown:
[nazwa](url "atrbut-title")Linux Historia rozwoju (monitory pionowe „ocalone” - oczy nie muszą wędrować za linkiem)
Do przebudowy można użyć „Excela” jak ktoś nie chce pisać skryptu na kopiowanie tekstu w nawiasie okrągłym i otaczania go „cytatem”. Jedynie MarkDown na forum nie lubi spacji w URL gdy nie są przerobione na „%20” (przy użyciu bajeru, że przetworzony kod html witryny przerabia się na MarkDown - to być może naprawili w aktualizacji 2.9.0+ jak ktoś zgłosił - jak sprawdzałem to mechanizm dalej ma bugi ze spacją (inne forum z Discourse 2.9.0beta5)).
Widzisz opis nie równa się linkowi, wizualnie. Wiec jak mam w bookmark-s dla linuxa ze 100 linków to tylko poprzez ctrl-F można sprawdzić czy już jest.