Witam,
jako że sam używam uBlock Origin, a natknąłem się tu na temat z bardziej zaawansowaną funkcjonalnością tych narzędzi, chciałbym dopytać czy ktoś nie mógłby przygotować małego PORADNIKA jak nimi się posługiwać.
U mnie zawsze sprowadzało się tylko do zainstalowania dodatku i nic więcej nie grzebałem. Ewentualnie wyłączałem funkcje blokowania reklam jak trzeba było przez niebieską ikonkę "power".
Najlepiej z obrazkami.
https://forum.dobreprogramy.pl/t/dyskusja-o-temacie-linux-przydatne-linki/655716
forum.dobreprogramy.pl#$#article[data-post-id="3844212"] .contents a:before { content: " (" attr(href) ") "; }
Pytania odnośnie tworzenia wzorca:
(ogólnie czy to jest sam CSS czy jeszcze coś się unikalnego do tego stosuje? bo mi obco to wygląda)
Co robi sekwencja #$#
? Jeden #
oznacza ID, unikalny identyfikator, który często można wykorzystać jako odnośnik do treści np. przy kotwicy <a href="google.pl" id="jeden">
i teraz można przescrollować treść do elementu dając w adresie URL znak https://www.strona.pl/dokument.html#jeden
Dolara nigdy nie używałem. Co #$#
ma robić nie mam pojęcia, raczej nie są to dwa ID (identyfikatory).
a:before { content: " (" attr(href) ") "; }
before z tego co pamiętam wstawiało zawartość "przed" jak sama nazwa wskazuje. Jakby było samo content: "Cześć";
to by wstawiło napis Cześć
np. przed zawartością akapitu <p>
. Co to jest attr
pewnie atrybut, a href
dotyczy się występowaniem tego atrybutu np. w <a href="google.pl">
tylko nie rozumiem jak to działa i czemu są tam aż dwa cudzysłowy, nie wiem kiedy ma podstawiać treść… ale przypuszczam że nawiasy okrągłe mają się wyświetlić jako czysty tekst, a to w środku jak się zachowa nie wiem.
Wzorzec się tworzy w czystym CSS czy w czymś jeszcze?
I gdzie ten kod co @krystian3w podawał trzeba wkleić? Może ktoś poradnik z obrazkami przygotować gdzie się to wkleja do uBlock Origin żeby działało?
I to coś nazywa się hackery? Dobrze mówię, nie przekręcam? Co to są w ogóle te hackery? Po angielsku nazywają się "hackers"? Niech mnie ktoś uświadomi czy tak to jest czy nie. Bo o hakerach nie chcę czytać tylko tych hackerach, a one gdzie występują w ogóle? To pojęcie typowo z dodatków?