Mój obecny komputer dostałem od rodziców na komunię w 2002 roku.
Technicznie przedstawia się skromnie względem Waszych.
Porcesor: AMD Athlon 1.1GHz
Pamięć: 2x512MB DDR PC3200 Kingston (po kupnie miał 256MB, ale w 2005 wywaliłem tą kość i kupiłem 2x512MB co dało mu niesamowite
Płyta główna: Gigabyte GA-7VRX
Sieciówka: Linksys G-Wireless USB Adapter
Dysk: WD1600AAJB(160GB) (kupiłem na wiosne bo się nie mieściłem na starym), Seagate ST340016A(40GB) (nie zawsze podpięty, trzymam na nim filmy i podpinam w kieszeni jak potrzebuje)
Karta graficzna: nVidia GeForce FX 5600 128MB (po kupnie była GF MX64, ale w 2005 zmieniona na tą)
Karta dźwiękowa: Sound Blaster 4.1 SB0100
Nagrywarka: LITE-ON DVDRW SHW-16H5S (kupiona w 2005)
Napęd: PIONEER DVD-116 (od nowości)
Zasilacz: Modecom MC 350W (kupiony na wiosne, bo stary to był Megabajt 300W i już miałem obawy co do niego, wentylator w nim tak śmiesznie furczał, to i tak cud, że wytrzymał tyle lat)
Obudowa: jakiś Magnetic MCS, oczywiście normalna - duża.
Monitor: Samsung SyncMaster 940BF 19" (kupiony w 2006)
Klawiatura: jakaś No-Name biała od nowości, ale jest świetna, mimo lat nie widać zużycia, nie zamienił bym jak na razie na żadną inną 
Mysz: A4 Tech Evolution OPTO-013D na PS/2 (kupiona na wiosne bo poprzedni Logitech padł - lewy klawisz przestał działać po 3 latach)
Głośniki e5 2x małe i 1x duży (mi wystarczają)
Drukarka: HP Photosmart D5160 (kupiona na wiosne 2006, ale nie polecam nikomu drukarek HP; to jest moja druga i z każdą miałem problemy, moi znajomi też narzekają na HP)
System: Win XP Pro SP3
Chodzi w miarę cicho, <27dB
Router: Linksys WAG-200G
Drugi komputer/laptop to Acer Extensa 5220, mamy. Kupiony w czerwcu. Świetne rozmieszczenie portów, Nobla powinni dostać za to.
Porcesor: Intel Celeron 2GHz
Pamięć: 2GB DDR2 (było 1GB, ale dokupiłem jeszcze drugą kość)
Matryca: 15.4" CrystalBrite
Dysk: Toshiba 120GB SATA
Nagrywarka, czytnik kart, IrDA, WiFi + myszka SpeedLink’a
Ojciec ma od paru miesięcy Acer Aspire 5315, ma tragicznie rozmieszczone porty.
Porcesor: Intel Celeron 2GHz
Pamięć: 1GB DDR2
Matryca: 15.4" CrystalBrite
Dysk: Toshiba 120GB SATA
Nagrywarka, WiFi.
Łącze: Neostrada 1 Mb/s - nie są taki, ale jestem na nich skazany, aczkolwiek jakość usługi jest świetna, nigdy nie rozłączyło mnie czy coś w tym stylu. Gdy miałem jeszcze modem Sagema do ADSL na USB to sie zdarzyło, ale to przez dupny modem, na tym routerze nigdy nic się nie stało.
Na wiosne br. miałem kupować nowy komputer(nawet radziłem się na Forum co zapakować do niego), ale po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw stwierdziłem, że jednak nie jest mi potrzebny. Ja komputera używam tylko do Internetu, muzyki, filmów itp. W ogóle nie gram więc nowa maszyna nie jest mi potrzebna.
Ale poemat mi wyszedł.