Po prostu weź zainstaluj tego minta i pobierzesz sobie sterownik do karty bezprzewodowej. Oczywiście musisz mieć dostęp do internetu (po kabelku albo chyba masz mobilnego neta). Zapewne system sam ci zaproponuje pobranie sterowników własnościowych. Jak nie to sam znajdziesz w menu ustawienia systemowe. U mnie w mint kde tak jest. Ostatnio instalowałem na laptopie córki minta i też był ten problem, brak sterowników na płycie live.
Najpierw musisz system zainstalować, później możemy zacząć próbować odpalić to wifi jak nie ruszy.
Źle się wyraziłem - skrót myślowy. Oczywiście chodziło mi o sprzęt z wifi na układach Atherosa.
Ja bym obstawiał, że karta wlanu po prostu jest wyłączona, przydałby się wynik rfkill , a wtedy wystarczy tylko wapf ustawić odpowiedni.
Przecież pisałem że sterowniki są zintegrowane z kernelem. Wystarczy wymusić wyłączenie modułu oszczędzania energii oraz włączyć kartę jak już ktoś wspomniał i internet śmiga aż miło.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Wireless_network_configuration#rtl8723ae.2Frtl8723be
Dziwne że nikt nie pokusił się zobaczyć do chyba najlepszego wiki na temat linuxa.