Dział download na pliku txt


(Darom82) #1

Tworze sobie na mojej stronce dział download na pliku txt, w ktorym sa zapisywane wszystkie ilosci pobran pliku. Moim problemem jest brak mozliwosci wyswietlania liczby pobran np. Pobrano 26, coś takiego jak jest zrobione Tutaj. Jednak na mojej stronce to nie działa tak jak chce: http://www.history.is.net.pl/?download=0&cat=1

Tak wyglada plik getfile.php

<?php

//$temp = $_SERVER["SCRIPT_FILENAME"];

//$temp = substr($temp,0, strlen($temp) -11);


   $dataloc= "download.dat.txt"; ###Ścieżka i nazwa pliku

   $read = fopen($dataloc, "r");

   $read2 = fopen($dataloc2, "r"); 

   $fileread = fread($read, filesize($dataloc));

   fclose($read);

   fwrite (fopen("download.dat.txt", "r+"), "Get\n $fileread"); ###Ścieżka i nazwa pliku

   fclose(fopen("download.dat.txt", "a+")); ###Ścieżka i nazwa pliku

   header("Location: download/Notepad2.zip") ###Co ma pobrać?

?>

download.php

<?PHP if(!isset($_GET['cat']) && !is_numeric($_GET['downloadid']) ){ ?>
» Download
  • ProgramyProgramy ułatwiające edycję plików php.
  • testTest download kategori 2.
  • test 3Test download 3.
    <?PHP }?> <?php $_Uchwyt = @fopen('download.txt', 'r') or die('Wystąpił błąd.'); $kat = fread($_Uchwyt, filesize('download.txt')); fclose($_Uchwyt); $kategoria=explode("#kat#",$kat); if(isset($_GET['cat'])) $idkat=$_GET['cat']-1; else $idkat=0; $download=explode("#download#",$kategoria[$idkat]); if(isset($_GET['cat']) && !is_numeric($_GET['download'])){ for ($i = 0; $i < count($download); $i++) { $tresc=explode("#content#",$download[$i]); echo '['.$tresc[0].'](?download='.%24i.'&cat='.(%24idkat+1).')'; } } if(isset($_GET['cat']) && is_numeric($_GET['download'])) { $tresc=explode("#content#",$download[$_GET['download']]); echo $tresc[1].' '; ?> Liczba Pobrań: <?php echo $i2 ?> <?php } ?>[/code] [b]download.txt[/b]
    [code] Notepad2 Polski edytor zastępujący oryginalny notatnik systemowy, z funkcją konwersji stron kodowych.#content#Notepad2 flagaPLPolski edytor zastępujący oryginalny notatnik systemowy, z funkcją konwersji stron kodowych.

Dodatkowe informacje**** • Wersja: **4.1.2 • Dodano: 23.12.2010r. • Rozmiar: 813 KB • Pobrano:**

download# test #content# test

download# #kat# » test pod kategori #content# test pod kategori

download# Jakiś tam faq ?#content# 2 katygoria dziala #kat# Czyżby 3 katygoria ?#content# Wszystko dziala jak trzeba #download# lol kolejne faq ?#content# Nie gadaj że nie działa - trele morele

Wszystko jest tak zrobione, by dział caly byl podzielony na kategorie z linkami odpowiednimi.

Czy moze mi ktos pomoc zrobic mi ta liczbe pobran i zeby miec to tak zrobione jak pokazalem na przykladzie ? Bardzo Was prosze.


(batmomobil) #2

moim zdaniem błąd jest w tej lini

Liczba Pobrań: <?php echo $i2 ?>[/code]
spróbój zapisać tak:

[code] Liczba Pobrań: echo 'Witaj '.$i2 .''; }


(Darom82) #3

batmomobil tak być nie może jak napisałeś mi :frowning: Ponieważ teraz w miejscu gdzie mam liczba pobran pisze mi tak:

Liczba Pobrań: echo 'Witaj '.$i2 .''; }

A powinno pisac przykladowo tak: Liczba Pobrań: 3

http://www.history.is.net.pl/?download=0&cat=1

Więc jak zrobić, żeby mi to działało tak jak chce ?


(batmomobil) #4

echo ci niewyświetla

Liczba Pobrań:{ echo '.$i2 .'; }

(Darom82) #5

batmomobil a co mi wyswietla ?

bo u mnie wyswietla to:

Liczba Pobrań: echo 'Witaj '.$i2 .''; }

Jak to zrobic, żeby było poprawnie, prosze o pomoc :frowning:


(Kolas1986) #6

jeżeli to nie wyświetlało nic to znaczy ze zmienna $i2 jest pusta

nasuwa się też pytanie skąd powinna być brana wartość o ilości pobranych plików ?


(mario@) #7

W tym zapisie jako tako nie ma żadnego błędu prócz tego, który wymienił powyżej kolas86. Ja chciałbym jednak zwrócić uwagę na inny problem, masz tam formularz do pobierania plików

ale skąd plik getfile.php ma wiedzieć o jaki konkretnie plik się rozchodzi(a jak widzę masz ustawiony na sztywno jeden plik do pobierania) a co za tym idzie gdzie zwiększyć licznik pobrań.


(Darom82) #8

To jak zrobic, zebym mogl sobie pobierac z mojej strony wiele plikow i wyswietlala sie ich ilosc pobran ?


(mario@) #9

http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP

http://www.google.pl/#hl=pl&q=kurs+mysql

Nie ma co się na plikach bawić.

Musisz przesłać coś co plik odpowiedzialny za pobieranie przetworzy na adres do konkretnego pliku(id, ścieżkę) a samo pobranie można zrobić na kilka sposobów.


(Darom82) #10

mario@ probowalem zrobic swoj dzial download na bazie mysql wedlug tego opisu: http://www.history.is.net.pl/licznik.doc Jednak gdy wedlug tego opisu utworze sobie w pliku ten skrypt:

<?

$baza = mysql_connect("localhost", "user", "password");

if ($baza) {

  $wynik = mysql_query("CREATE DATABASE baza1",$baza);

  if ($wynik) echo "Baza została stworzona";

  mysql_close($baza);

}

?>

I odpale ten plik ze skryptem wlasciwie uzupelnionym z danymi mojej bazy to wtedy wyskakuje mi informacja ze nie moze mnie polaczyc z baza danych :frowning:

Czy mozesz mi jakos pomoc przy tym ?


(mario@) #11

A podstawiłeś pod to swoje dane?


(Darom82) #12

tak mario@ podstawiłem swoje dane i mimo to niechce mnie polaczyc :frowning: niewiem czemu.