Wprowadzenie jakiś czas temu przez producentów procesorów o 64 bitowej konstrukcji spotkało się z pozytywnym odzewem. Linuxa bez problemu można było skompilować na platformę x64. Pojawiła się też 64bitowa wersja systemu Windows XP. Pierwsze programy oraz sterowniki (głównie dla kart graficznych) x64 można już znaleźć w internecie, np: VirtualDub.
Część użytkowników pamięta napewno wprowadzenie przez firmę Intel w procesorach 386 32bitowych rejestrów - była to jedna z największych zmian w architekturze procesorów. Dziś coraz trudniej wycisnąć większą wydajność z pojedyńczego procesora (przykładem może być nieudany układ Pentium 4). Dlatego pojawiły się na rynku procesory z technologią HT lub procesory wielojądrowe. Obecne rozwiązania stosowane w procesorach przestają wystarczać - przykładem może być procesor zaprojektowany przez inżynierów HP i Intela o nazwie Itanium. Obecnie dzięki zachowanej zgodności w stecz na platformach 64bitowych instaluje się oprogramowanie 32 bitowe.
Dla użytkownika wykorzystującego komputer głównie do gier nie ma różnicy pomiędzy x64 a x32. Jednak obgrabiając materiał video, muzykę lub projektując grafikę 3D różnica będzie zauważalna.
Apeluję do administratorów serwisu Dobre Programy, aby utworzyli specjalny dział na stronie w którym znajdować się bedą informacje o dostępnym oprogramowaniu x64 oraz tym które niebawem ukaże się na rynku.
Problem w tym że jak wpisze w wyszukiwarce x64 to nic nie znajduje.
Nie trzeba tworzyć osobnego działu ale stworzyć jakaś listę chociarz oprogramowania x64. Jakoś to zaznaczyć żeby użytkownik który chce znaleźć oprogramowanie na swojego kompa mógł dowiedzieć się jakie oprogramowanie może na swoją platformę sprzętową zainstalować.
Jak zapewne wiecie stale pracujemy nad nową wersją dobrychprogramów, zawierających również dział Linux. Na dziale Linux jednak zmiany się nie skończą, silnik serwisu jest pisany od nowa i będzie wyposażony w pewne funkcjonalności, których obecnie brak. W przypadku wersji 64 bit. trudno mówić o funkcjonalności ale mogę powiedzieć, że wzięliśmy pod uwagę sprawę 64 bitów i mamy nadzieję, że nowy sposób prezentacji programów będzie wygodny również dla osób poszukujących aplikacji na x64.
O terminie nie chcę mówić, żebyśmy nie musieli analogicznie do MS i Visty stale go przesuwać W każdym razie spieszymy się…
Myślę że to pomoże wielu użytkownikom, a te dwa programy wyjątkowo potrzebują mocy obliczeniowej którą dają 64 bitowe procesory. Nie wiem jak jest z VirtualDub’em ale 7-zip dodatkowo potrafi pracować w trybie wielowątkowym co szczegulnie ucieszy posiadaczy procesorów x64 z dwoma rdzeniami.