Działają tylko 2 na 6 portów USB


(Jarek140) #1

Więc mam problem z usb . Mam 6 portów USB 2 z przodu i 4 z tyłu ale działają mi tylko 2 z tyłu . Kiedys wszystko było OK całosc chodziła dobrze ale co jakis czas podłączałem telefon lub pendriva . Komputer ich nierozpoznaje W menadzerze urządzen pisze NIEZNANE URZĄDZENIE gdy usuwam wszystkie nieznane urządzenia to po ponownym uruchomieniu przez dosłownie ułamek sekundy w dymku pisze ze widzi USB a potem juz nie . Usb nie jest spalone (tak mi sie wydaje) bo w pendrive swieci sie lampka a telefon wyczuwa ze go do czegos podłączyłem . Niedawno robiłem format ale przed jak i po jest to samo

Prosze o pomoc mozliwie szybką


(Cosik Ktosik) #2

Zainstalowałeś wszystkie sterowniki (zwłaszcza do chipsetu płyty głównej) i service packa do windowsa?

Radziłbym sprawdzić kondensatory na płycie głównej: http://obrazki.elektroda.net/54_1152205433.jpg

Jak możesz to uruchom linuxa live-cd z włożonym pendrivem, aby zobaczyć, czy wszystko tam chodzi dobrze.


(adam749) #3

Może port USB jest uszkodzony?? Sprawdź czy do mobo są podpięte kabelki od USB (mogły jakoś się odczepić).


(Jarek140) #4

Mozesz dokładniej okreslic stery bo te od płyty głównej nic niedają . A mam SP 3 miałem 2 i to samo było

Moze i jest uszkodzony ale wszystkie 4 ? kabelki są ok


(Cosik Ktosik) #5

Jak mam dokładniej określić, to już musisz podać model płyty głównej.


(Jarek140) #6

Płyta to ASRock AM2NF6G-VSTA


(Cosik Ktosik) #7

O ten sterownik mi chodziło: Klik


(Jarek140) #8

Nic niedało trudno kupie sobie nowe porty . Za pomoc dzięki Dałbym pomógł ale niewiem jak :smiley:


(Cosik Ktosik) #9

Tutaj takiej opcji nie ma i to jest bardzo dobre na tym forum.

Ale sprawdź jeszcze tą płytę główną, czy nie uległa uszkodzeniu oraz na innym systemie.


(ByczY) #10

Zaktualizuj bios, lub zrub reset aktualnego. TO bardzo często pomaga.