Witam przychodzę z następującą sprawą intryguje mnie sprawa w jaki sposób facebook wykrywa nierozpoznawane urządzenia z których się logujemy. Czy jest możliwe aby były dwa te same modele telefonu i facebook nie wykrył zalogowania z tego drugiego jako nieznane urządznie tylko ze względu na ten sam model? A druga sprawa na messangerze mamy zakładke prywatność gdzie znajdują sie urządzenia przypisane do naszego konta razem z indywidualnymi kluczami. Niedawno miałem sytuację, że były tam dwa te same urządzenia jedno moje a drugie ten sam model wykryto jako obce, klucze miały inne. W sekcji bezpieczeństwo i logowanie nie było nic wykryte nie dostałem też żadnych powiadomień o nierozpoznanym logowaniu. Czy to możliwe aby był to poprostu błąd Messangera i Facebooka?
Co w tym dziwnego?
Facebook profiluje w bardzo szerokim zakresie. Możesz nie mieć konta, a twój kontakt może mieć i wystarczy, że ma Cię w kontaktach w smarfonie. Facebook wtedy łączy twój numer telefonu z profilem osobowym.
Wystarczy, że masz na smartfonie jakąś aplikację, co zawiera trackery Facebooka np. Spotify i już FB jest w stanie po ID zidentyfikować nieznane urządzenie.
Klucz może być inny np. po aktualizacji firmware urządzenia.
Czy po każdej aktualizacji oprogramowania powinna być zmiana klucza i zdoublowanie liczby urządzeń tam. Podam przykład mamy w domu 3 te same modele telefonu. I ja z bratem miałem to zdoublowanie urządzenia w sekcji prywatność na messangerze co opisywałem tego samego dnia a tata mimo iż ma ten sam model nie miał takiej sytuacji.
Nie każdej.
Czasami jakieś programy do sprzątania też potrafią „cache” wyczyścić aplikacji i klucz też potrafi się wtedy zmienić.
Klucz jest generowany w oparciu o kilka rzeczy - hardware, identyfikator google, firmware.
FB co chwila zmienia się jak kameleon, API, frameworki, dostępy itd.
Dla normalnego dorosłego człowieka FB to rzecz zupełnie zbędna.
Zostawiłem jedno lewe konto w razie czego, zakładane kiedyś w UK. I na kompie normalnie loguje, pomimo, że nie wie gdzie jestem.
Na smartphonie nigdy tego gówna nie instalowałem. Szkoda prądu.
Robiłem testy odinstalowywałem messangera zmieniałem mobilny internet na wifi. Klucze wygenerował się inny fakt ale nie było sytuacji gdzie w zakładce były dwa te same urządzenia o różnych kluczach poprostu klucz tak jakby zaaktualizował się, ale było pokazane nadal jedno urządzenie. Myślisz, że nie ma co się przejmować tymi podwójnymi urządzeniami, które się raz zdarzyły