Witam mam problem z działaniem sieci w funkcji mostu WDS, ale zaczynając od początku :
Jestem posiadaczem sieci radiowej szybkości 10mb/s, mam dom piętrowy i chcę mieć sieć Wi-Fi w całym domu, całą tą sieć mam na routerach TP-Link. W pokoju głównym mam router - WR1042ND, kilka pomieszczeń dalej mam Archer C20, połączone są funkcją mostu WDS, czyli wyłączony na tym drugim serwer DHCP, zmieniony adres LAN, no i sparowane ze sobą. Wyżej na piętrze mam znów WR1042ND i tam jest problem. Tzn po połączeniu z tą siecią, po chwili używania zanika ta sieć i zrywa połączenie, po jakiejś chwili znów się pojawia i ciężko się połączyć, wisi “pobieranie adresu IP”.
Czy ktoś pomoże ?
To jest problem, który można rozwiązać pieniędzmi. Bierzesz pieniądze i kupujesz taki zestaw router + dwa punkty dostępowe MESH:
Prawodpodobny winowajca to router WR1042ND - ma kiepskie opinie ze względu na moc sygnału i firmware.
1 polubienie
Jak chcesz tanio to rozwiązać to pomoże repeater od np. Xiaomi.
Taki:
(informacja, że działa po ustawieniu regionu Chiny nie jest już aktualna, bo dodali do regionu EU!)
lub starszy Reapater 2.
Założyłem siostrze i zasięg nawet w ogrodzie ma. Nie wiem, czy to Polskich norm mocy przestrzega, ale działa i zasięg jest b. dobry. Można ustawić w trybie roamingu lub drugiej sieci.
Ten pierwszy ma to do siebie, że urządzenie łączy się z tym samym SSID.
Oba repeatery zarządzalne są poprzez aplikację Mi Home.
Starsza wersja repeatera jest na USB, więc dodatkowo będziesz potrzebował ładowarki USB 1A lub urządzenia z portem USB.
temat do zamknięcia//
zmodyfikowana sieć w domu