Dzielenie dysku, "benchmark" vista i kilka pytań

Witam.

Kupiłem laptopa z zainstalowanym na nim vistą home premium z SP1. Chciałbym podzielić dysk nie odinstalowując systemu. Wiem że można to zrobić programem partition magic. Robiłem to wiele razy na xp, a;e wole się spytać żeby nie mieć później problemów. Czy mozna to zrobić w viscie?? \czy to bezpieczne?? Czy nie zaleca się tego w tym systemie?? Czy moze mozna to zrobić bez programu w zarzadzaniu dyskami?? Mój dysk wyglada tak: Tylko dysk podstawowy na ktorym sa 4 partycje: 2 są chyba ukryte: konfiguracja EISA 118MB jakaś partycja bez nazwy 2,5GB. 2 widoczne Dysk C: 220GB oraz Recowery 10GB. Po co zrobili mi tyle partycji? Do czego są one oprócz C? Chciałbym utworzyc dysk dodatkowy najlepiej z wolnej przestrzeni partycji C. Czy mam nie ruszac tych ukrytych partycji?? Do czego one sluzą?? Co na nich jest? Czytałem podstawowe pytania odnośnie visty i tam bylo napisane zalecane 50GB wolnego miejsca. \czy odnosi sie to do calego dysku czy do partycji na ktorej jest vista??

Chciałbym się dowiedziec cos o tym benchmarku w viscie. Obliczyl mi wynik podstawowy na 4,8. To duzo?? Chcialbym moc odniesc sie jakos do tych wynikow. Znacie jakies stronki na ktorych prezentuja konfiguracje sprzetowe i wyniki wydajnosciowe visty??

Jakim programem mogę sprawdzi moją wersję pamięci RAM na karcie graficznej?? Powinny byc DDR3 ale wolę sprawdzic na wszelki wypadek. Jaki jest dobry darmowy benchmark obliczajacy moc mojego kompa?? Potrzebuje program w języku polskim który ustawi mi hasło logowania się do stron internetowych jako przejechanie palcem po czytniku linii papilarnych. Jak mi jeszcze przyjdzie jakies pytanie do glowy to dodam. Z góry dzięki. Pozdrawiam.

Czy mozna to zrobić w viscie?? - TAK

czy to bezpieczne?? - To zależy, zazwyczaj TAK

Czy nie zaleca się tego w tym systemie?? - A dlaczego tak uważasz ?? Jeżeli już coś jest…

Czy moze mozna to zrobić bez programu w zarzadzaniu dyskami?? - TAK można, wystarczy zwykłe narzędzie diskpart, ale musisz posiadać wiedzę jak tego użyć (bez niej - odradzam), zainstaluj acronisa będzie łatwiej i szybciej

Czy mam nie ruszac tych ukrytych partycji?? Do czego one sluzą?? Co na nich jest?? - Partycja zawiera kopię zapasową (obraz systemu), nie ruszaj jej, no chyba, że wypalałeś już płytkę recovery CD/DVD (ale i tak odradzam), …służą do odzyskiwania systemu w razie awarii.

zdecydowalem się jednak podzielic dyski z panelu zarządzania dyskami visty. Na początek chciałem zmniejszyć rozmiar dysku C z 220GB do 95GB. Niestety proces trwa już ponad poł godziny. Czy to zawsze tak dlugo trwa?? Dysk jest zapełniony 70GB na 220GB. Nie wiem czy sie cos zacielo czy co?? Moge wszystko robic ale boje sie wylaczyc kompa zeby sie cos nie zepsulo. Proces caly czas trwa. Mam czekac czy przerwac to?? Ile to srednio moze trwac??

Edit:

Ok trwalo to dlugo ale odchudzilem dysk c. Teraz znowu mam problem. Na dysku podstawowym mam 100GB nieprzydzielonego miejsca. Co mam zrobic zeby przeniesc to wolne miejsce na dysk rozszerzony?? Jak mam w ogole utworzyc dysk rozszerzony??

Aby utworzyć partycję rozszerzoną (logiczny dysk) w przystawce “Zarządzanie dyskami” zaznacz obszar (wolne miejsce na dysku, identyfikator: nieprzydzielone) PPM i z menu kontekstowego wybierz “nowy wolumin prosty” -> dalej -> określasz jej rozmiar, dalej -> (przypisujesz partycji literę dysku pod jaką będzie dostępna) dalej -> określasz system plików i formatujesz partcję, dalej -> zakończ

Ale wtedy tworze nowy wolumin na dysku podstawowym. A dysk podstawowy moze mieć max 4 woluminy (partycje). W laptopie mialem stworzone 4 partycje na dysku podstawowym przez della: C na ktorym byl winows. Partycja ze sterownikami i kopia zapasowa. Partycja ktora miala tylko 113MB i w opisie bylo napisane EISA oraz partycja o nazwie mediadirect. Zbyt pozno dowiedzialem sie ze podobno nie da sie utworzyc nowej partycji nie usuwajac ktorejs z istniejacych. Po niemilych perypetiach musialem zainstalowac viste na nowo i utworzylem partycje D ale na dysku podstawowym.

Pytanie:

Czy płyta MediaDirect dzielac dysk dzieli mi tylko dysk podstawowy czy oba dyski?? Nie wiem czy oplaca sie tworzyc dysk dodatkowy na ktorym bym mial pliki ktore nie chce kasowac w razie reinstalacji visty. Podobno nie da sie utworzyc dysku dodatkowego z panelu Visty tylko jest potrzebny do tego program?

Tu masz opisany schemat działania, a partycji możesz sobie zrobić ile chcesz , dysk dzieli się z pod Dosu najlepiej samą vistą chociaż są specjalne narzędzia dyskowe

poczytaj

http://windowshelp.microsoft.com/Window … 71045.mspx

Kolnid , w twoim przypadku to bardzo możliwe, przy założeniu, jeżeli posiadasz 3 partycje podstawowe i chcesz utworzyć kolejną to domyślnie będzie ona jako rozszerzona.

Jeżeli chcesz to możesz wypróbować narzędzie “diskpart”.

1. wchodzisz do konsoli uruchom ->cmd;

2. wpisujesz diskpart ;

3. następnie wykonujesz polecenie list disk ;

4. select disk 0 (wskazujesz na dysk, na którym chcesz dokonać podziału, jeżeli masz jeden dysk to będzie miał on identyfikator “0”);

5. create partition extended (całe wolne miejsce na dysku będzie przypisane do tej partycji)

6. list partition

7. select partition X (gdzie X odpowiada niedawno utworzonej partycji rozszerzonej)

1. create partition logical
  1. format fs=ntfs

2. assign

Kolnid , chyba nie muszę mówić, co będzie jeżeli użyjesz diskparta w niewłaściwy sposób, więc dwa razy pomyśl zanim wykonasz daną operację :slight_smile: